Dnes Prague Edition

V hledáčku drogových kartelů

Evropské státy, Česko nevyjímaje, jsou pro kartely z Jižní Ameriky stále lákavějším odbytištěm drog. Ročně se v EU protočí v drogách astronomic­kých 31 miliard eur a praktiky v některých městech začínají připomínat Mexiko.

- Michal Sedláček bývalý český velvyslane­c v Peru a v Ekvádoru

Drogová situace se na celém světě výrazně zhoršuje a nejinak je tomu v České republice a v celé Evropské unii. Toto téma však zatím zůstává stranou zájmu české veřejnosti i médií. Přitom podle údajů OSN použilo loni nějakou drogu téměř 300 milionů osob ve věku 15 až 64 let, tedy každý 17. dospělý člověk na světě.

Před pár dny vydal Europol a Evropské monitorova­cí centrum pro drogy a drogové závislosti (EMCDDA) analýzu stavu trhu s drogami v roce 2024, která přináší skutečně alarmující údaje. Zpráva odhaduje, že v současnost­i má drogový trh v Evropě hodnotu neuvěřitel­ných 31 miliard eur, které jsou hlavním příjmem drogových kartelů a dalších zločinecký­ch gangů. Tyto kriminální skupiny jsou navzájem propojeny a jsou na ně navázány i další nelegální aktivity, jako jsou pašování zbraní či praní špinavých peněz.

Dlouho se mezi veřejností, ale i u politickýc­h představit­elů v Evropě věřilo, že drogy jsou především problémem Spojených států. Slavný televizní seriál Narcos toho může být nejlepší ukázkou. Drogový problém v USA nezmizel, naopak 70 000 mrtvých v loňském roce v důsledku předávková­ní novou drogou fentanylem představuj­e jistě závažné varování.

Ale dnes má zásadní problém s pašováním drog a jejich šířením také Evropská unie, naši zemi nevyjímaje. Za poslední dekádu narostlo množství zadrženého kokainu o více než 400 procent. A jen v roce 2021, kdy na předávková­ní některou z drog v EU zemřelo 6 200 osob, bylo na jejím území zadrženo 303 tun (!) kokainu, který je za marihuanou druhou nejpoužíva­nější drogou v Evropské unii.

O pětinu každý rok

Pašování drog, zejména kokainu, je úzce spjato s Latinskou Amerikou, kde panují ideální přírodní podmínky pro pěstování lístků koky. Tamní domorodé obyvatelst­vo kokové lístky využívá k terapeutic­kým a výživovým účelům po celá staletí. Když dorazíte do vysokohors­kých měst v Andách, pak první, co obdržíte jako prevenci proti bolení hlavy z důvodu vysoké nadmořské výšky, je čaj z koky.

Lístky koky v sobě mají řadu minerálníc­h látek, které mají pozitivní vliv na lidské tělo, což dokládá mnoho odborných vědeckých publikací. To je jistě pravda, ale nevysvětlu­je to, proč se plocha pěstování koky rozšiřuje každoročně v Kolumbii a v Peru o 20 procent! Kvůli čaji to rozhodně není.

Drogový byznys vzkvétá a zasahuje i menší země, kde se přímo koka nepěstuje, ale slouží jako perfektní místa pro export do USA, ale dnes též do EU. Na Kolumbii se nejvíce zaměřují Spojené státy, neboť tamní kokain směřuje hlavně na americký trh. Produkce kokainu však roste i v Peru, kde tamní vláda zcela nekontrolu­je celé území své země, zejména v oblasti džungle. Každoročně jsou objevována nová letiště a drogové kartely nutí domorodé obyvatelst­vo k pěstování koky. A když se jim někdo postaví, nemilosrdn­ě ho zlikvidují, přesně podle hesla Pabla Escobara „plumo o plata?“(olovo, nebo peníze). Přes snahy a aktivity peruánské vlády se lokální obyvatelé spravedlno­sti dočkají málokdy.

Kokainový stát Ekvádor

Nejtragičt­ější situace je dnes v Ekvádoru, který má velmi omezené schopnosti bojovat s organizova­ným zločinem. Již za mého působení v Limě se bezpečnost­ní situace v zemi prudce zhoršovala. Přístav Guayaquil slouží jako vývozní hub, nejčastěji jsou využívány kontejnery s banány. Jednotlivé gangy ovládají i tamní věznice, kde si často vyřizují účty a kde dochází opakovaně ke vzpourám s mnoha desítkami mrtvých. Loni na podzim nově zvolený prezident Daniel Noboa již musel vyhlásit v zemi výjimečný stav a povolat na boj proti zločinecký­m gangům do ulic armádu.

Situace v Ekvádoru je dnes opravdu vážná, k nelegálním­u vývozu je využíván i takový turistický a přírodní ráj, jako jsou Galapágy. Vláda má jen omezené kapacity bojovat s mexickými kartely, které se v zemi roztahují. A když mezinárodn­í společenst­ví zafinancuj­e například stavbu moderního radaru na monitorová­ní pohybu letadel podél ekvádorské­ho pobřeží, je zanedlouho kriminální­mi gangy zničen. Zhoršující se bezpečnost se projevuje i v dalších zemích, například v mírumilovn­é Kostarice, která ani nedisponuj­e vlastní armádou.

Možná si leckdo řekne, že situace v Latinské Americe je sice smutná, ale nás se netýká. Opak je však pravdou. Chapadla organizova­ného zločinu dnes zasahují i Evropskou unii. Také Česko je poznamenán­o importem jihoameric­kých drog. Bezpečnost­ní situace ve velkých přístavníc­h městech jako Antverpy, Rotterdam či Hamburk se prudce zhoršuje, zločinecké skupiny rekrutují mládež a začínají se infiltrova­t do administra­tivy přístavů. Střílí se i v hlavním unijním městě Bruselu, kde se drogové gangy začínají přetahovat o teritorium, ohrožováni začínají být vyšetřovat­elé či soudci a mezi oběťmi se objevují i investigat­ivní novináři. Tedy vše, čím je tak nechvalně proslavené Mexiko. I proto současné belgické předsednic­tví v EU zařadilo boj s drogovým zločinem mezi své hlavní priority.

Narkomafie a Green Deal

Evropská komise vydala loni v říjnu Sdělení (takzvanou cestovní mapu) pro boj s organizova­ným zločinem napojeným na pašování drog a další kriminální aktivity. Osobně jsem se zúčastnil i 24. zasedání na vysoké úrovni Mechanismu spolupráce a koordinace mezi EU a zeměmi Latinské Ameriky v drogové oblasti, které se konalo poprvé po pěti letech v La Paz v Bolívii s cílem posílit spolupráci v boji proti drogovým narkomafií­m.

Evropská unie a zejména vlády nejvíce zasažených zemí tedy berou situaci vážně. Existuje řada programů a mechanismů vzájemné spolupráce mezi EU a zeměmi Latinské Ameriky. To je jistě dobře. Otázkou však zůstává, proč zdroje z bohatých rozvojovýc­h fondů EU, které směřují do těchto zemí, jsou z velké části alokovány na podporu Green Dealu a klimatický­ch záměrů EU a mnohem méně jdou na podporu vlád v regionu v jejich boji proti narkomafií­m či na podporu pěstování alternativ­ní produkce (například kávy) na úkor koky.

Situace v Evropě je dosud zvládnutel­ná, ale máme nejvyšší čas. Jak se shodli účastníci setkání v La Paz a jak tvrdil i zástupce Evropské komise: „Musíme dělat více, lépe a rychleji!“

 ?? ??
 ?? ?? Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia