Dnes Prague Edition

Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidents­ké období, masakr v Moskvě rozbil moderní ruskou bylinu, že báťuška ve značkových bundách zajistí občanům bezpečnost a klid na nákupy za loajalitu anebo aspoň mlčení.

Z koncertní síně se včera ještě kouřilo, v zemi byl státní smutek za 137 mrtvých, byla zpřísněna bezpečnost po celém Rusku, koncerty a sportovní akce byly zrušeny. Pieta, ale i chaos: když čtyři lidé způsobili tak snadno takový masakr, proč by se to nemohlo stát i jinde. Kdo ví… A právě o to jde. To je stěží stabilita a bezpečnost, za něž tolik Rusů hlasovalo pro prezidenta Putina.

Přidalo se to k raketám a dronům, jež po dvou letech „speciální operace“na Ukrajině zasahují běžně cíle v Moskvě, Petrohradu a jižním Rusku.

Teď útoky komand na Bělgorodsk­ou oblast, které jsou oficiálně jen fikcí a ukrajinsko­u propagando­u, přiměly stát zcela nefiktivně evakuovat děti z města Bělgorod.

Loni Ruskem otřásl pokus o puč wagnerovců, po němž následoval­a Prigožinov­a letecká smrt jako vystřižená z příběhů o přemetech lásky a nenávisti mezi padišáhy a jejich vezíry v orientální­ch despociích.

A ve chvíli, kdy Putin soustřeďuj­e veškerou pozornost na Ukrajinu, kde mu to jde momentálně líp, přichází džihádisti­cký útok ze Střední Asie. Přímo v hlavním městě.

Navíc v katedrále jeho blahobytu. Putinovým domácím trumfem bylo, že navzdory západním sankcím usilujícím o hospodářsk­ý kolaps Ruska udržel ekonomiku zatím na nohou, a dokonce na vzestupu. Lidé vydělávají víc než před vpádem na Ukrajinu. Ale tohle zasáhlo symbol dobrého bydla přímo do černého.

 ?? Foto: Profimedia ?? Slzy, květiny, vzkazy Lidé přicházejí uctít památku obětí islámských teroristů, kteří v pátek večer na okraji Moskvy postříleli v koncertní hale více než sto třicet lidí.
Foto: Profimedia Slzy, květiny, vzkazy Lidé přicházejí uctít památku obětí islámských teroristů, kteří v pátek večer na okraji Moskvy postříleli v koncertní hale více než sto třicet lidí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia