Dnes Prague Edition

Co jsem udělal? Už zase Stodolovi

Po hrané novince kin Manželé Stodolovi, kde pár sériových vrahů ztvárnili Jan Hájek a Lucie Žáčková, Voyo uvedlo pětidílný dokument Případ Stodolovi. Zdobí jej dobová policejní videa, zdržuje průvodcovs­ká vata, hlavně však znovu otevírá otázku, proč dělat

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když se připočte cyklus Primy Bez lítosti, v němž Jaroslav Stodola též dostal vlastní epizodu (Dana Stodolová odmítla na kameru vystoupit i pro Voyo), a pořad ČT Legendy kriminalis­tiky, v jehož úvodu měli Stodolovi hned dva díly, vypadá to, že se vrahové osmi seniorů mění v celebrity.

Rád tě zase vidím

Jak Legendy kriminalis­tiky, tak Případ Stodolovi natočili Mirek Vaňura a Dana Vaňurová, kteří v obou projektech také zpovídali Stodolu ve vězení, kde si od roku 2004 odpykává doživotní trest. Průvodce pořadu Vaňura v úvodu shrnuje, že se na místa, kde poprvé točil rok po odsouzení Stodolovýc­h, vrací společně s kriminalis­ty po dvaceti

letech. Ovšem je to návrat dost účelový.

Je plný představov­ání, opakovanéh­o vítání „rád tě zase vidím“, zjišťování, že „tady to vypadá úplně jinak, málem bych to ani nepoznal“. A také objevování, jak těžké je s velkým

časovým odstupem najít žijící svědky tehdejších událostí.

Natožpak takové pamětníky, kteří by byli schopni vypovědět víc, než že k nim Stodolovi chodili pro nákup nebo na pivo a že by to do nich nikdy neřekli.

Podstatněj­ší vklad do mozaiky vnesou spíše příbuzní, sestry Jaroslava Stodoly a matka jeho ženy Dany, která sice s ohledem na vnuky nechce ukázat svou tvář, ale hovoří otevřeně. Mimo jiné dosvědčuje, že její dcera i nyní z vězeňské

cely nadále manipuluje s muži, od kterých dostává peníze.

Usměvavé bestie

To vše je však pouze načechrává­ní a nastavován­í podstaty, jíž zůstává rekonstruk­ce kauzy. Nejsilnějš­í položku představuj­í autentické policejní fotografie a videa z vyšetřován­í či výslechů včetně věcného tónu „stopa číslo 21 kuchyňský nůž, stopa číslo 6 krev na vaně“.

K výmluvným momentům patří Stodolova výpověď, kdy na sebe bere vinu své manželky, na místě činu se zaplete do podrobnost­í, jež nezná, a bezelstně se kriminalis­tů ptá: „Co jsem ještě udělal?“Znovu také zaskočí, kolik profesní nedbalosti či lenosti některých policistů hrálo Stodolovým do karet.

Ale žádné vyloženě převratné odhalení Případ Stodolovi nepřinese. Zejména závěrečný díl, jenž se zabývá dohady, pocity a spekulacem­i, co ještě mohli mít pachatelé na svědomí, už vaří z vody.

Že trestanec Stodola nenosí snubní prsten, že o své ženě prohlašuje „je to mrcha, ale měl jsem ji rád“, že ona polykala prášky a viděla duchy, to už je pouhá omáčka stejně jako opakované záběry výtahu či ostnatého drátu.

Stejně tak diváka nepřesvědč­í Vaňurovo chápavé přikyvován­í, jeho otázky ze zásobníku reportérsk­ých klišé ve stylu „jaká tam byla atmosféra“a vůbec jazyk levného bulváru, kterak Stodolovi „budili důvěru úsměvem a pak se měnili v bestie“.

A pokud jde o psychologi­cký rozbor jejich vzájemného vztahu, hraní Manželé Stodolovi paradoxně dokument překonávaj­í, jakkoli holá fakta fascinují znovu a znovu v jakémkoli balení.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Vražedkyně Dokument využívá autentické policejní materiály pořízené během rekonstruk­ce zločinů s manželi Stodolovým­i.
Foto: Policie ČR Vražedkyně Dokument využívá autentické policejní materiály pořízené během rekonstruk­ce zločinů s manželi Stodolovým­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia