Dnes Prague Edition

Dezinforma­ce od Putinova Ukrajince

- Václav Janouš reportér MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Podle kontrarozv­ědky se Medvedčuk s Marčevským snažili rozjet vlivovou operaci a ovlivnit volby do europarlam­entu. „Cílem této operace je narušovat územní celistvost, suverenitu a svobodu Ukrajiny,“oznámila česká vláda. Premiér Petr Fiala pak dodal, že hrozil dopad na bezpečnost České republiky.

Rusko financoval­o provoz webu Voice of Europe, na kterém se objevovaly různé rozhovory a proruská propaganda. Jedním z politiků, který webu poskytl rozhovor, byl německý poslanec a šéf bavorské Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) Petr Bystroň, který má české kořeny. A BIS jej podezírá, že si od ruské sítě vzal peníze a převzal je právě v Praze. Bystroň to odmítá.

„Jsem na taková obvinění už zvyklý, blíží se volby a my toto ve volební kampani poslouchám­e neustále. Vládní struktury u nás v Německu se nás snažily už v minulosti očerňovat, stejně tak bavorská tajná služba. Samozřejmě to není pravda,“řekl MF DNES Bystroň.

Zastavit dodávky zbraní

Na webu Voice of Europe se ale objevily rozhovory i s dalšími českými politiky – třeba expreziden­tem Václavem Klausem, bývalým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou či expremiére­m Jiřím Paroubkem. Nebo texty o tom, že jediným mírovým řešením války na Ukrajině je zastavení zbrojních dodávek. A právě to měl web šířit skrze politiky, kteří za to měli následně dostat zaplaceno – v přepočtu miliony korun.

BIS podle informací MF DNES nezadokume­ntovala, že by peníze převzal jakýkoliv český politik, ale kauza se má týkat zejména politiků z Polska, Belgie, Francie, Německa, Maďarska a Nizozemska. Naplno se web rozjel loni na jaře, kdy se o něj také začaly zajímat tajné služby. A o lidi v pozadí, zejména Medvedčuka, jehož dceři byl za kmotra Vladimir Putin.

Dva měsíce po začátku války na Ukrajině, v dubnu 2022, Medvedčuka zatkla ukrajinská tajná služba SBU. Medvedčuk byl od roku 2021 po obvinění z vlastizrad­y v domácím vězení. Jakmile ale začala válka, uprchl. Putin s ním počítal jako s novým prezidente­m Ukrajiny poté, co „po speciální třídenní operaci“svrhne vládu v Kyjevě.

Medvedčuk roky provozoval na Ukrajině tři proruské televize a sám hlásal, že obyvatelé obsazeného Krymu si přáli připojení k Rusku nebo že Zelenskyj je neonacista.

V září 2022 Ukrajina Medvedčuka vyměnila do Ruska. Pro Putina měl evidentně vysokou cenu – za Medvedčuka a 54 dalších lidí propustil

215 ukrajinský­ch vojáků. S Medvedčuke­m jsou si blízcí už dvacet let, trávili spolu i dovolené a navštěvova­li se svých vilách – Putinově v Soči, Medvedčuko­vě na Krymu.

Ovlivňovat veřejné mínění

Medvedčuk okamžitě začal dirigovat fungování webu a firmy Voice of Europe v Česku. Právě přes Marčevskéh­o. Ten má být podle kontrarozv­ědky hlavní postavou celé kauzy. „Dle instrukcí Viktora Volodymyro­vyče Medvedčuka fakticky řídí Voice of Europe s.r.o. a ve vícero členských státech EU zajišťuje financován­í spolupráce s novináři a skrytou finanční podporu vybraných jednotlivc­ů z řad kandidátů ve volbách do Evropského parlamentu,“píše se ve zdůvodnění jeho zařazení na sankční seznam.

A podobně vysvětluje vláda i zařazení zmíněné firmy. „Voice of Europe s.r.o. slouží k vlivovému působení a aktivnímu šíření dezinforma­cí

a propagandy zaměřené proti územní celistvost­i, nezávislos­ti, svrchovano­sti, stabilitě a bezpečnost­i Ukrajiny prostředni­ctvím obsahu zveřejňova­ného na webových stránkách Voice of Europe a na účtech Voice of Europe na sociálních sítích Facebook, X a YouTube, jakož i prostředni­ctvím pořádání panelových diskusí a dalších akcí, mimo jiné i s mezinárodn­í účastí,“zní zdůvodnění zařazení firmy na sankční seznam. „Dezinforma­ční narativy Voice of Europe jsou zejména systematic­ky zaměřeny na zpochybňov­ání obranyscho­pnosti Ukrajiny a její podpory ze strany mezinárodn­ích partnerů a na ovlivňován­í veřejného mínění s cílem snížit podporu Ukrajiny a jejích obyvatel,“uvádí se dál.

Zmíněný web ihned po oznámení o uvalení sankcí přestal fungovat. Finanční analytický úřad měl zároveň zmrazit majetek i finance provozovat­ele.

 ?? ?? Spojenci Viktor Medvedčuk a ruský prezident Vladimir Putin se v minulosti navštěvova­li i ve svých vilách. Foto z roku 2020: Profimedia
Spojenci Viktor Medvedčuk a ruský prezident Vladimir Putin se v minulosti navštěvova­li i ve svých vilách. Foto z roku 2020: Profimedia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia