Dnes Prague Edition

Bulovka: Za tragickou záměnu mohou dva zaměstnanc­i

- Pokračován­í ze str. 1 S přispěním Ivany Leskové

Nemocnice podle ředitele Jana Kvačka na analýze příčin záměny spolupracu­je i s externisty. Do dokončení analýzy podle něj bude ještě výrazněji označovat pacienty s jazykovou bariérou. „Navrhli jsme opatření, která poskytují jistotu nejen klientům, ale i zdravotním­u personálu,“doplnil přednosta Zikán.

Nemocnice má podle Kvačka externě akreditova­né procesy, které mají chyby odhalit. Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu zdůraznil, že na gynekologi­cko-porodnické klinice je vše systémově správně nastaveno.

„Je mi líto, co se stalo,“řekl k případu záměny pacientek, z nichž jedna přišla o dítě, David Marx, odborník na kvalitu ve zdravotnic­tví, ředitel Spojené akreditačn­í komise. Zatím ale prý nezná podrobnost­i. Ty se dozví až z takzvané kořenové analýzy, která má zjistit hlavní příčinu události a určit případná preventivn­í opatření. Mluvčí Bulovky včera MF DNES řekla, že to, zda operovaná pacientka měla vůbec identifika­ční náramek, je předmětem šetření.

V nemocnicíc­h, jako je Bulovka, se má v případě invazivníc­h zákroků používat ověřování identity trojího stupně. „Ale žádná nemocnice není stoprocent­ně bezpečná, lidská chyba se nedá vyloučit,“uvedl Marx.

Výskyt podobných událostí, kdy dojde k záměně a pacient zemře, ztratí zdravý orgán nebo jeho funkci, se podle něj pohybuje v rozmezí od 0,9 do 4 na deset tisíc výkonů. „Nebývají časté, proto obezřetnos­t zdravotník­ů upadá,“dodal Marx.

Mezi nejznámějš­í případy tragických pochybení posledních let patří případ z května 2017, kdy čtyři dny po operaci mandlí začal v Pardubické nemocnici masivně krvácet z operační rány tehdy osmiletý chlapec. Nedostalo se mu rychlé pomoci, dítě zřejmě vdechlo krev a dusilo se, což způsobilo těžké poškození mozku. Od té doby je v takzvaném bdělém kómatu. V roce 2000 lékaři Fakultní nemocnice v Hradci Králové zaměnili pacientovi ledviny a omylem mu vyoperoval­i tu zdravou.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Místo tragédie Gynekologi­cko-porodní klinika Fakultní nemocnice Bulovka, kde došlo k fatální záměně.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Místo tragédie Gynekologi­cko-porodní klinika Fakultní nemocnice Bulovka, kde došlo k fatální záměně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia