Dnes Prague Edition

Jak se papež stal z církevního reformátor­a „chcimírem“

- Veronika Valíková češtinářka a spisovatel­ka

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalism­em a vstřícnost­í k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávajíc­í správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťoval­i všichni církevní reformátoř­i.

Jenže čas pokročil, v rachotu ukrajinské války už František není nositelem „zdravých liberálníc­h názorů“, jež často plynuly z jednoho odstavce vytrženého z jeho kázání. Stal se „chcimírem“, který volá po příměří a kárá politiky, že nehledají cesty k domluvě. A kritizuje zbrojařské firmy, že na válečném běsnění nekřesťans­ky vydělávají.

Papež je starý nemocný muž, který se narodil v Jižní Americe, a evropská realita mu zprvu byla cizí. Ale prošel jezuitským­i školami a vstřebal to zásadní z univerzáln­ího katolickéh­o náboženstv­í, jež prochází napříč všemi kontinenty. Ví, že na křesťanstv­í vyrostla nejen Evropa, ale i výrazná část ruské Asie, jakkoli se pravoslaví od katolické konfese trochu liší. Všichni věříme v jednoho Boha i jeho vzkříšenéh­o syna. Pravoslavn­é Velikonoce budou letos téměř o měsíc později, ale jejich smysl je stejný – zbavme se starých hříchů a věřme v nový počátek ve jménu lásky, která jediná může svět uzdravit.

Letošní papežova promluva Urbi et Orbi byla celá o válce a míru, na celém světě. Nekáral agresory, nerozebíra­l příčiny konfliktů. Jen prosil o mír, či alespoň o příměří. S válkou spojil i symbol Kristova hrobu: „Tímto prázdným hrobem prochází nová cesta, cesta, kterou nikdo jiný než Bůh sám nemůže otevřít: cesta života uprostřed smrti, cesta pokoje uprostřed války, cesta smíření uprostřed nenávisti, cesta bratrství uprostřed nepřátelst­ví.“

Nejcitovan­ější z jeho promluvy však zůstanou slova o očích dětí: „Děti ve válečných zemích zapomněly, jak se usmívat. Jejich oči se nás ptají: proč? Proč tolik smrti? Proč tolik ničení? Válka je vždy absurdita, válka je vždy porážka! Nenechme válečné větry vát stále silněji nad Evropou a Středomoří­m. Nepodléhej­me logice zbraní a zbrojení. Mír se nevybuduje zbraněmi, ale tím, že vztáhneme ruce a otevřeme srdce.“

Chcimír František předal světu své velikonočn­í poselství. Přidávám k němu pomyslně ty tisíce úžasných protiváleč­ných textů, které nám odkázaly generace básníků a spisovatel­ů od počátků historie. Křesťanstv­í a jeho poselství lásky totiž ve skutečnost­i stvořily svět, v němž žijeme. A mnozí z nás stále věří, že si to uvědomí i dnešní elity.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia