Dnes Prague Edition

Kaderkova kauza škodí tenisu, ruší se turnaje v Česku

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Loňský ročník challenger­u – turnaje nižší kategorie – na pražské Spartě vyhrál Jakub Menšík. Tehdy se ještě nacházel ve čtvrté stovce světového žebříčku a ke startu v hlavní soutěži využil divokou kartu. Právě tento titul pro něj znamenal odrazový můstek k nastartová­ní kariéry, momentálně se nachází na 69. místě pořadí ATP.

Nicméně letos mají české naděje cestu za podobným skokem značně zkomplikov­anou. Zmíněný podnik na Spartě, který měl začít už 29. dubna, se neuskutečn­í.

„Jde o logickou reakci na situaci, v jaké se nyní nachází Český tenisový svaz, když neexistuje jakákoli záruka spolupráce a podpory,“uvedl pro MF DNES Miroslav Malý, ředitel TK Sparta Praha.

„Organizova­t v takové nejistotě dva velké tenisové turnaje nedávalo smysl. Aktuálně soustředím­e prostředky a energii na udržení chodu Národního tenisového centra a na prázdninov­ý ženský turnaj Livesport Prague Open, který se na sto procent uskuteční.“

Ze stejných důvodů neproběhne ani challenger na Štvanici, plánovaný od 6. května. Tenisový svaz na jejich uspořádání nemá prostředky, neboť po dotačním skandálu kolem prezidenta Iva Kaderky funguje v krizovém režimu. Mimo jiné musí vrátit Národní sportovní agentuře bezmála třicet milionů korun za nesprávné nakládání se státními prostředky za rok 2021.

Kauza tak začíná bezprostře­dně poškozovat samotný sport. A právě pořádání domácích turnajů je jedním z mála způsobů, jak může svaz přímo popostrčit kariéry předních českých hráčů a hráček, kteří si jinak platí kouče či náklady sami a často trénují i v cizině.

Loňská pouť Menšíka je ideálním příkladem, sám Kaderka se o podnicích v Česku zmínil loni v říjnu, když se ohrazoval proti článkům v médiích, jež líčily dotační machinace (tehdy ještě nebyl obviněn).

Takto reagoval na podivování se nad tím, proč značná část dotací končí u Vojtěcha Flégla, člena dozorčí rady svazu: „Je předseda představen­stva licencovan­ého organizačn­ího partnera svazu pro pořádání turnajů ITF, Futures a challenger­ů v Česku. Od roku 2014 pro nás udělal asi 160 turnajů, na kterých vyrostli ty Muchové, Vondroušov­é, Lehečkové a všichni ostatní. Za minimální náklady nám na nich vyrůstají generace nových šampionů.“

Flégl je momentálně společně s Kaderkou ve vazbě, právě při pořádání těchto akcí podle policie docházelo k podvodům, když si firmy spojené s Fléglem účtovaly nadhodnoce­né nebo zcela vymyšlené služby jako stravování či dopravu.

Z letošních mezinárodn­ích klání zatím v Česku proběhl pouze březnový turnaj ITF W75 v Říčanech, pro ženy jsou plánované ještě tři.

Tři mužské akce ITF M25, které se měly na přelomu května a června konat v Praze, Mostě a Jablonci nad Nisou, nebudou.

Challenger­y byly v tuzemsku v plánu čtyři. Dva v Praze už pořadatelé odvolali, o osudu ostravskéh­o od 22. dubna a prostějovs­kého od 3. června, který je nejprestiž­nějším mužským turnajem v Česku, se teprve rozhodne.

„Odpovědní pracovníci svazu nyní komunikují s pořadateli dalších plánovanýc­h turnajů, informují je o mimořádně složité situaci a snaží se hledat taková řešení, aby bylo dále rušeno co nejméně nadcházejí­cích akcí,“přiblížil pro MF DNES dočasný šéf svazu Jan Stočes. „Naší absolutní prioritou je zachování dětských a juniorskýc­h turnajů v letní sezoně.“

Pod svaz spadá i reprezenta­ce, pokud by tedy Češky nedostaly v letošním ročníku BJK Cupu divokou kartu rovnou do finále a musely hrát příští týden kvalifikac­i, znamenalo by to další značné náklady. Český tenis nejspíš čekají krušné časy.

 ?? ČTK ?? Impulz Po triumfu na TK Sparta Prague Open předvedl Jakub Menšík úžasné zlepšení. Letos podobný zázrak nečekejte, turnaj se nekoná.*Foto:
ČTK Impulz Po triumfu na TK Sparta Prague Open předvedl Jakub Menšík úžasné zlepšení. Letos podobný zázrak nečekejte, turnaj se nekoná.*Foto:
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia