Dnes Prague Edition

Splátky dlužníků šly na pobyt v Řecku

- — Markéta Lankašová

Exekutor Jaroslav Homola používal peníze od dlužníků nelegálně pro vlastní potřebu, přestože byly určené pro věřitele.

Vykrýval z nich platby na jiných pracovních účtech a posílal je dalším lidem či institucím.

A také z nich platil své soukromé aktivity a svým zaměstnanc­ům dokonce dovolenou v Řecku. Dlouholeté­ho brněnského exekutora Jaroslava Homolu za to včera Nejvyšší správní soud odvolal z funkce.

„Závažně porušil povinnosti soudního exekutora. Ohrozil důvěru ve spravedliv­ý výkon exekuční činnosti. Pochybení neuznal a z ničeho nevyplývá, že by se poučil,“sdělil soudce Jiří Palla.

V rozsudku vyjmenoval dohromady 148 sporných transakcí z období od března do začátku srpna 2020.

V součtu jde o více než 64 milionů korun. Některé z položek byly ve výši „pouhých“několika tisíc korun, ale Homola dle rozsudku nejednou převáděl i několikami­lionové položky. Odvolání z funkce je nejpřísněj­ší postih, který může kárný senát exekutorov­i uložit. Jde o výjimečné opatření. Homola se ke kárnému soudu nedostavil ani

se předem neomluvil. Proti rozsudku se nicméně už nemůže odvolat. Věcí se zabývala i policie, případ ale odložila. Nikdo si totiž nikdy nestěžoval, že by mu peníze chyběly.

Návrh soudu podala v roce 2021 tehdejší ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO).

Ministerst­vu spravedlno­sti Homola vysvětlova­l sporné převody tak, že došlo k omylu nebo chybě jeho zaměstnanc­ů. Někdy vysvětlení vůbec nepodal. Pro věřitele, u kterých původní dluhy vznikly, peníze na účtech v době kontrol z ministerst­va neměl.

„Je zcela nepřípustn­é, aby exekutor nedokázal vysvětlit převod peněžních prostředků v řádu několika milionů korun,“zdůraznila právnička Lucie Čevelová, která zastupuje ministerst­vo.

Homola už před kárným soudem stál. V roce 2018 vymožené peníze od dlužníků míchal se soukromými penězi, utrácel je a věřitelům, u nichž původní dluh vznikl, exekuční splátky nezasílal včas.

Tehdy ale kárný návrh exekutorsk­á komora podala až po zákonné lhůtě a kárné řízení tak bylo zastaveno.

 ?? Foto: ČTK ?? Nepřišel Senát Nejvyššího správního soudu v čele s Jiřím Pallou (první řada uprostřed) odvolal exekutora Jaroslava Homolu, ten se ale na jednání nedostavil.
Foto: ČTK Nepřišel Senát Nejvyššího správního soudu v čele s Jiřím Pallou (první řada uprostřed) odvolal exekutora Jaroslava Homolu, ten se ale na jednání nedostavil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia