Dnes Prague Edition

Dožadují se léků. Jsou na nich závislí

Odborníci volají po omezení návykových léčiv. Ministerst­vo změny nechystá

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

VČesku nebezpečně přibývá lidí závislých na lécích, které ovlivňují psychiku. Nejčastěji jde o legální, snadno dostupné léky proti bolesti, na nespavost, úzkosti nebo deprese.

Stát situaci sleduje, ale neřeší. Vyplývá to i z poslední zprávy Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti. Na problém upozorňuje také protidrogo­vá kampaň Zkratky, za kterou stojí Česká asociace pojišťoven a policie.

Zatímco před covidem odborníci odhadovali, že na lécích je závislých asi 900 tisíc lidí, nyní až 1,2 milionu. Mnozí přitom škodí nejen sobě, ale ohrožují i okolí, třeba za volantem. Jenže nejsou vidět. Většina totiž užívá legální návykové léky na recept a takové řidiče policie běžně neodhalí. Pouze ty, kteří si míchají z léků koktejly kombinovan­é s drogami a alkoholem.

Působila jako opilá, ale nebyla

Zuzana, která si potrpěla na značkovou módu, se po rozvodu změnila. „Chovala se divně, oblečení měla ušmudlané, silonky roztrhané. Podezříval­i jsme ji, že to přehání s alkoholem, ale ona to odmítala a my ji neviděli pít,“líčí jedna ze Zuzaniných kamarádek. Až po delším čase přátelé zjistili, že žena má deprese a je závislá na lécích. Přiměli ji k delší odvykací léčbě, která pomohla.

Odborníci na léčbu závislostí i další lékaři či farmaceuti upozorňují na bobtnající problém s legálními léky už dlouho. I na to, že vláda sleduje situaci od roku 2021 prostředni­ctvím Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti, ale nijak zvlášť ji neřeší.

Přemíra legálních návykových léků přitom každý rok dostane do nemocnic okolo 300 lidí a předloni zabila čtyřikrát více lidí než kokain.

Když léky více škodí

Důvodů, proč lidé začnou užívat psychoakti­vní léky, tedy sedativa, hypnotika nebo opioidy, které ovlivňují centrální nervovou soustavu, je více: bolesti, stresy, úzkosti, nespavost, deprese… Většina lidí dostává recepty od svých lékařů. „Problém je, že mnozí lidé se po čase bez těchto návykových léků už neobejdou. Zvyšují si dávky, receptů se dožadují od více lékařů nebo je shánějí i na černém trhu. Pozvolna se dostávají do situace, kdy jim léky více škodí, než pomáhají,“líčí poradce národního protidrogo­vého koordináto­ra Viktor Mravčík.

„V roce 2022 mělo problémy s užíváním psychoakti­vních léků osm až třináct procent populace nad 15 let, asi desetina mužů a až 14 procent žen. Jejich počet roste,“říká vedoucí Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová. Podotkla, že tito lidé užívali léky častěji nebo ve vyšších dávkách, než jim doporučil lékař, případně je získali i bez předpisu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia