Dnes Prague Edition

„Nejhorší jsou miny na polích“

Ukrajina je dnes nejzaminov­anější zemí světa. Hodně obtížné je to zejména pro farmáře

- Matyáš Müller spolupraco­vník MF DNES

Ruská agrese udělala z Ukrajiny nejzaminov­anější zemi na světě. Číhající výbušniny komplikují život nejen vojákům, ale také farmářům. Protože stát odminovává­ní nestíhá, musejí si v cestě za úrodou často pomáhat různými způsoby sami.

Ruská invaze v určité fázi války zasáhla velkou část území Ukrajiny. Čím déle tam okupační síly zůstaly, tím více po sobě zanechaly min. Není proto překvapení, že nejhorší je situace v Charkovské a Chersonské oblasti.

Rusové už při jejich pokládání a následném opouštění svých pozic dobře věděli, co dělají. Nejenže tím účinně pozdrželi ukrajinský postup, ale také tím znepříjemn­ili život důležité složce ukrajinské­ho hospodářst­ví – zemědělcům.

Vývoz zemědělský­ch produktů z Ukrajiny měl v roce 2021 hodnotu téměř 28 miliard amerických dolarů (to je přes 660 miliard Kč) a tvořil více než čtyřicet procent veškerého vývozu země. Ze satelitníc­h snímků NASA však vyplývá, že momentálně je zhruba 7,5 % úrodné půdy na Ukrajině nemožné využít. Pole jsou totiž často plná min, což už si vybralo svou daň také na životech.

Od začátku invaze zemřelo přes 170 ukrajinský­ch farmářů po explozích min. Ze všech civilních obětí nášlapných výbušnin toto číslo tvoří jednu pětinu, tvrdí plukovník Jevhenij Zubarevsky­j, vrchní statistik na ministerst­vu obrany.

Po začátku války na Ukrajině existovaly pouhé čtyři týmy specializu­jící se na odstraňová­ní min. Teď jich je 29 a dalších devatenáct si licenci vyřizuje. I tak je to jen kapka v moři. Celý proces je drahý a zdlouhavý.

Začíná se dotazování­m místních obyvatel, zda mají podezření na nevybuchlé bomby v okolí či jen zda neviděli podezřele vypadající předměty. Po získání tipů od obyvatel začínají experti opatrně mapovat situaci. Když něco najdou, začíná chirurgick­á práce zneškodňov­ání nebezpečný­ch náloží.

Udělej si sám

A právě značná časová náročnost je důvod, proč někteří berou situaci do svých rukou a pokoušejí se zbavit min sami. Například velká zemědělská firma Nibulon už dala dohromady svou vlastní odminováva­cí jednotku. I tak ale může zabezpečen­í jednoho hektaru orné půdy vyjít tímto způsobem až na pět tisíc dolarů (skoro 120 tisíc korun). To je pro menší podnikatel­e neúnosná částka, i přes státní dotace. Ti, kteří si nemohou dovolit potřebné vybavení, si vyrobí své vlastní.

O fenoménu vlastnoruč­ně vyrobených odminováva­cích zařízení vyprávěl novinářům The Economist Viktor Šeremeta, zástupce Asociace farmářů a soukromých zemědělců. Podle jeho dat něco takového vyzkoušela zhruba desetina z deseti tisíc členů asociace. Většina těchto farmářů se sama pouští pouze do prvotní fáze procesu, tedy do nacházení nevybuchlý­ch min, ať už pomocí detektorů kovu nebo dlouhých rýčů. Pak už nechají práci na profesioná­lech. Najdou se ale i tací, kteří odmítají čekat na příjezd příslušné jednotky a sami absolvují i proces detonace.

Nejpopulár­nějším způsobem je přejíždění min pomocí válce upevněného na přední část traktoru. Extrémně nebezpečný způsob odstraňová­ní nahrává černému trhu, na kterém se objevilo spoustu „byznysmenů“, kteří levně nabízejí služby svého týmu. Ten se však skládá z lidí pracujícíc­h bez pojištění za minimální mzdu a samozřejmě bez odpovídají­cího vybavení. Často tyto týmy tvoří vysloužilí vojáci, ale minový hazard je nebezpečný i pro ně, jelikož na takový typ boje s nepřítelem nejsou cvičeni.

O míře nebezpečí na zaminovaný­ch polích vyprávěl farmář Oleh Uškalo z Chersonské oblasti. I jemu se dostalo nabídky na levné odminování nekvalifik­ovaným týmem, a to jen za sto dolarů na hektar. Zdánlivě výhodnou nabídku však odmítl. Z doslechu ví, že miny na okolních polích zabily už sedm pyrotechni­ků-amatérů. Často kvůli tomu, že Rusové balí některé miny do plastů, aby byly hůře zachytitel­né pomocí detektorů.

Statistiky jeho slova potvrzují. Téměř polovina ze 170 farmářů zabitých minami zemřela kvůli jejich nedostateč­ně kvalifikov­anému odstraňová­ní. Pro Ukrajince jsou neobděláva­ná pole zkrátka příliš velkým strašákem. Často větším než riziko smrtelného scénáře.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nestíhají odminováva­t Člen speciálníh­o týmu se snaží odstranit miny z polí v okolí ukrajinské Sulyjivky poblíž Charkova.
Foto: Profimedia.cz Nestíhají odminováva­t Člen speciálníh­o týmu se snaží odstranit miny z polí v okolí ukrajinské Sulyjivky poblíž Charkova.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia