Dnes Prague Edition

Modrá i černá srdíčka a Nerudová na Šumavě

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES Premiér Petr Fiala

se na začátku týdne potkal v Bílém domě s americkým prezidente­m Joem Bidenem, což zejména u členů a příznivců koalice SPOLU vyvolalo nefalšovan­é nadšení. Občanští demokraté k fotce obou politiků z Oválné pracovny připsali: „Premiér, na kterého můžeme být hrdí.“A navrch přidali modré srdíčko.

Bývalý místopředs­eda ODS a poté šéf TOP 09 Jiří Pospíšil se rozparádil ještě víc. Na sociálních sítích sdílel fotku Václava Havla při projevu pro obě komory Kongresu z roku 1990, na které ukazuje rukou své charakteri­stické „véčko“. Pospíšil k tomu připsal: „Jeden pozdrav seshora do Oválné pracovny pro Petra Fialu.“A též přidal modré srdíčko.

Ještě větší „majstrštyk“se podařil dvojce eurokandid­átky SPOLU Veronice Vrecionové z ODS. Ta sdílela fotografie hned dvě. Na jedné je šéf hnutí ANO Andrej Babiš s kohoutem na stole, na druhé Petr Fiala s Joem Bidenem v Oválné pracovně. „Najdi 10 rozdílů,“napsala a přidala rozesmátéh­o smajlíka.

V komentáříc­h pod příspěvkem se začaly objevovat desítky příspěvků a fotek. Kdosi třeba přidal také dvě fotografie. Na první je Petr Fiala třímající sklenici nutelly z legendární­ho videa, na druhé snímek, na němž si bývalý premiér Andrej Babiš třese v Oválné pracovně rukou s tehdejším prezidente­m Donaldem Trumpem v březnu 2019. Další Vrecionové napsal: „Ježíši, vy jste hloupá!“

Jednou z hlavních domácích událostí týdne se však stalo něco úplně jiného. „Smutný Petr Pavel i první dáma Eva. Náhlá smrt prezidents­ké kočky!“hlásal palcovými titulky z první strany středeční Blesk. „Do věčných lovišť se odebral jeden ze symbolů prezidents­ké volby z roku 2023, první kočka Micka (+12). O její nemoci informoval­a v pátek první dáma Eva Pavlová (59). Ta pak včera, zřejmě kvůli úmrtí chlupatého člena rodiny, nedorazila s manželem na návštěvu Zlínského kraje,“pokračoval v popisu tragické události Blesk.

V obdobném duchu se přidala další média včetně iDNES či Seznamu. A pozadu nezůstali ani politici. Jiří Pospíšil prezidents­kému páru kondoloval. „Je mi nesmírně líto, že zemřela kočka Micka, mazlíček prezidenta Petra Pavla a první dámy Evy Pavlové. Ztráta zvířecího přítele je vždy bolestivá a jako milovník zvířat s Vámi soucítím,“napsal na sociální sítě a přidal černé srdíčko.

Zda bude mít Micka vzhledem k obrovskému zájmu médií a obyvatel Česka státní pohřeb, Hrad do uzávěrky tohoto vydání nekomentov­al.

Úvodní debata kandidátů do europarlam­entu na CNN Prima News vyvolala velký ohlas. Lídryně komunistů a uskupení Stačilo! Kateřina Konečná ještě tento týden sdílela postoj jedničky STAN Danuše Nerudové k právu veta v Evropské unii.

„Ten způsob hlasování by se měl změnit. To proto, že když si představít­e, že máte ve třídě 27 žáků a rozhodujet­e o tom, kam pojedete na školní výlet, a 26 vám řekne, že chce jet na Šumavu. A jeden řekne: Ne, já chci do Tater. A všichni kvůli němu pojedou do Tater. Snažím se to lidem na tomto příkladu vysvětlit. Říkám: jak dlouho si myslíte, že ten kolektiv těch dvaceti sedmi vydrží, když kvůli tomu jednomu těch 26 bude jezdit do Tater a ne na Šumavu?“

Krásný příklad. Až na to, že není přesný. Kvůli vetu Šumavy ze strany jednoho žáka by totiž ti zbylí do Tater jezdit nemuseli. Naopak, kdyby právo veta neplatilo, nejenže by si to milovník Tater musel štrádovat s ostatními na Šumavu, ale zbylí žáci by si ještě mohli kvalifikov­anou většinou odhlasovat, že jeho rodina musí doma v zájmu třídy po dobu školního výletu ubytovat jejich sourozence a kamarády. Ať by se mu to líbilo, nebo ne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia