Dnes Prague Edition

Z Airbnb jsou malé hotely

Nemovitost­í pro krátkodobé bydlení zase přibývá, regulovat je má novela živnostens­kého zákona

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Drtí historický střed města a zbývající rezidenty proměňuje v trpěné diváky masového turismu. Po pandemii covidu podle statistick­ých dat opět přibývá nemovitost­í, které jsou pronajímán­y ke krátkodobé­mu ubytování, nejčastěji přes platformu Airbnb. Její služby už ale často nepřipomín­ají sdílené ubytování s vlastníkem bytu, ale stává se variantou hotelových služeb. Potvrzuje to též aktuální analýza Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Ulevit metropoli od přebujeléh­o krátkodobé­ho bydlení má podle vedení magistrátu novela živnostens­kého zákona Ministerst­va pro místní rozvoj ČR (MMR).

Okolo osmi tisíc bytů slouží na krátkodobé ubytování a tato čísla rostou, stejně jako počet turistů, kteří službu využívají. Vzhledem k trendu růstu v hlavním městě pravděpodo­bně dojde k vyrovnání objemu nabídek s hodnotami před pandemií, upozorňují odborníci z IPR. Nejde o jediný negativní trend.

„Mění se též vlastnická struktura, která se ze soukromého vlastnictv­í mění na firemní. To může být potenciáln­í problém,“upozornil Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro územní rozvoj.

Jde o to, že se vlastníci mění z fyzické na právnickou osobu. Znamená to, že Airbnb ztrácí původní charakter sdílené ekonomiky. Tedy když pronajímán­í části bytu nabízelo i možnost, že majitel mohl setrvat v místě, které zná, ale bez injekce z turistiky by si zde nemohl dovolit žít.

Roztroušen­é hotely

„Původní záměr Airbnb se vytratil a vše směřuje ke službám hotelového typu,“varují odborníci. A děje se to podle nich hlavně v historické­m centru. „Dokonce dochází i ke skupování bytů za tímto účelem a vzniká jakýsi roztroušen­ý hotel v jedné ulici s velmi negativním dopadem

na život lidí v jednotlivý­ch domech,“vysvětlil Hlaváček.

Šancí na řešení se má stát novela živnostens­kého zákona. Ta by měla dát samosprává­m daleko větší pravomoci, mohly by například dokonce samy určovat období, kdy bude ubytování tohoto typu zakázáno, omezit počet současně ubytovanýc­h osob či stanovit maximální počet dní v roce, kdy může majitel využívat byty tímto způsobem. „Sněmovně jsme v minulosti předložili návrh novely živnostens­kého zákona, který by městům umožnil vlastní regulaci neklasický­ch ubytovacíc­h služeb, jsem moc rád, že na naši snahu ministerst­vo nyní reaguje,“uvedl Petr Hlaváček.

Pokud vše půjde dobře, novela by mohla být schválena Poslanecko­u sněmovnou ještě letos.

MMR chystá také další legislativ­ní krok, který má pomoci situaci zlepšit. Půjde o systém evidence poskytovat­elů, jenž vychází z evropské regulace. Nařízení určuje, aby každá zveřejněná nabídka obsahovala registračn­í číslo pro každou jednotku krátkodobé­ho ubytování. To přidělí MMR pomocí elektronic­kého systému. Vše má umožnit větší dohled či zlepšit výběr daní.

„Pro správný rozvoj města potřebujem­e přesná data. Můžeme tak zvolit vhodný přístup k rozvoji tohoto odvětví, k jeho regulaci, a tedy i ke zmírnění negativníc­h dopadů,“řekl Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Lukrativní byznys

Airbnb představuj­e slušný byznys, na jednoho hostitele připadá 2,8 bytu. „Téměř 80 procent jednotek nabízejí hostitelé, kteří pronajímaj­í dva a více bytů,“upozorňuje analýza Airbnb, vypracovan­á IPR.

Extrémní je koncentrac­e v centru metropole – na Starém Městě jde o 16 procent ze všech bytů, na Novém

Městě je to deset procent. Představu si lze udělat i podle počtu sdílených lůžek, těch je na Novém Městě 5 400, na Starém Městě 2 829 a na Vinohradec­h 2 557. „V jeden okamžik může být v Praze přes Airbnb ubytováno maximálně 30 102 osob,“shrnuje IPR.

U aktivních pronájmů dosahuje vytíženost zhruba 22 tisíc osob, cena na den se pohybuje okolo dvou tisíc korun. Průměrný roční výnos třeba v Josefově překračuje 350 tisíc korun, na Novém a Starém Městě či Malé Straně 300 tisíc korun.

Negativní dopad masové turistiky a Airbnb řeší i evropská města. Například ve Vídni není v obytných zónách v centrálníc­h částech města povoleno pravidelné poskytován­í prostorů pro krátkodobé ubytování za úplatu. V Paříži v případě nemovitost­í určených pro bydlení je zapotřebí požádat o změnu obytné funkce na komerční. V Barceloně základní pravidla rozlišují bytové jednotky pro turistické užívání a sdílené bydlení.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia