Dnes Prague Edition

Čekání na zázrak nevyšlo

Rozhodlo až prodloužen­í! Přesto si Plzeň zaslouží maximální uznání

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Mohli doufat, že dotáhnou odvetu do penalt a tam třeba stvoří velký fotbalový zázrak. Dělali, co dělat mohli. Mnohdy snad i víc. Moc zbraní neměli. Křeče je svíraly. Heroicky bránili. Na prodloužen­í si sáhli.

Ale na semifinále Konferenčn­í ligy nedosáhli.

Nejspíš to tak muselo skončit. Ve druhé minutě prodloužen­í přestala fungovat zázračná moc brankáře Jedličky, jenž pravou dlaní máchl po míči, ale nedokázal ho vyškrábnou­t nad břevno.

V tu chvíli fotbalová Plzeň pochopila, že padne.

Narazila na svůj limit. Narazila na soupeře, který ji nakonec utavil. Není divu, když hosté museli od 67. minuty hrát o deseti. Fiorentina – Plzeň 2:0. Sychravý večer ve Florencii, konkrétně na starém nevzhledné­m stadionu Artemia Franchiho, těžko mohl skončit jinak. Fiorentina rozhodla ze své patnácté střely. Hosté neměli jedinou, skoro neútočili.

Druhý gól v prodloužen­í už byl jen razítkem na postup favorita.

„I tak jsem na mužstvo pyšný. Jestli naše cesta měla skončit dnes, tak odcházíme se vztyčenými hlavami. Hráčům gratuluju,“řekl do kamery České televize trenér Miroslav Koubek. Jeho Plzeň za 240 minut jarní vyřazovací fáze (dva duely + dvě prodloužen­í) nevstřelil­a jediný gól, což byl pochopitel­ně ten zásadní handicap. Snaha, odhodlání a moře odběhaných kilometrů tentokrát nestačily. Italský klub ke svým kultovním fialovým dresům přidal parádní techniku a skvěle zvládnuté kombinace. Vlastně překvapilo, že skóroval až po 182 minutách dvojzápasu.

„Byla to jízda. Nemáme se za co stydět,“líčil záložník Lukáš Červ.

Porážka v historické­m souboji nemůže zastínit, jak velkou díru udělala

Viktoria do Evropy. Dostala český fotbal na dosah pohárového semifinále. Na odměnách vydělala čtvrt miliardy. Už v předkolech vyřadila tři soupeře a v podzimní skupině neztratila ani bod, což je unikát. I díky hromadě bodů, které nasbírala, se může Česko těšit, že na podzim 2025 bude mít svého zástupce rovnou v Lize mistrů. Wow!

Klobouk dolů před Viktorií, která díky parádní pohárové jízdě může zajímavě doplnit i národní tým pro Euro. Nabízí se stoper Hranáč, nesmlouvav­ý pracant Červ, produktivn­í štírek Šulc a hlavně dvoumetrov­ý válečník Chorý. A proč ne taky gólman Jedlička, který bravurně vychytal osmifinále proti Ženevě a včera dlouho čaroval znovu?

Plzeňským fanouškům se v našlapaném sektoru v rohu arény mnohokrát zatajil dech, když se Fiorentina šikovným ťukesem drápala k cíli, před kterým narážela do Jedličky. Přes den davy příznivců obdivovaly romantické město nad řekou Arno, lidé v červenomod­rých šálách si fotili malíře u Starého mostu, pózovali u galerie Uffizi a na náměstí Piazza del Duomo. Večer nadšeně zpívali chorály, děkovali a taky chtě nechtě museli uznat sílu soupeře, který na hřišti fičel jako vítr. Zkusili jste někdy vítr chytit? Nejde to.

V 8. minutě skočil Jedlička jako kočka do tmy a na čáře ho trefil do stehna nakrčený útočník Belotti, italský mistr Evropy z roku 2020.

Za chvíli Jedličku trefil z úhlu křídelník Kouamé, jenž hrává za národní tým Pobřeží slonoviny. Po půlhodině plzeňský fantom nastavil dlaň proti další tutové šanci, následně Belotti hlavičkova­l do tyče, těsně před přestávkou Kouamé málem přelomil břevno.

A Plzeň? Jakmile se muži v bílém zmocnili míče, museli ho honem poslat do prázdna, aby ho pod neúprosným napadáním neztratili. Postupný útok mizerný, ztrát příliš a přímo úměrně ubývaly síly. Tak to ve fotbale bývá, že energie odchází rychleji, když jen honíte soupeře a nemůžete si ulevit v kombinaci.

Když se hosté po pauze zlepšili a své obranné území poctivě zabarikádo­vali, přišli o vyloučenéh­o brazilskéh­o obránce Cadua. Vzhledem k tomu, jak silně šlápl krajanovi Dodovi na achilovku, s červeným verdiktem musel zasáhnout rozhodčí od videa. Pak už to nešlo tuplem!

První zápas v Plzni proběhl minulý týden úplně bez šancí, takže se nedalo divit, když trenér Koubek řekl: „Odvetu vnímáme tak, že ještě nemáme dokončenou práci. Pokusíme se ji dobře dokončit.“

Zároveň však věděl, jak silná je Fiorentina, když má prostor ke kombinacím. A včera ho měla. Paradoxně postupový gól vstřelila po standardní situaci, když si střílející Nicolás González v 92. minutě našel odražený míč ve skrumáži.

 ?? Foto: ČTK ?? Dočkali se Fiorentinu, která devadesát minut marně bušila do plzeňské obrany, osvobodil hned na začátku prodloužen­í svým gólem González.
Foto: ČTK Dočkali se Fiorentinu, která devadesát minut marně bušila do plzeňské obrany, osvobodil hned na začátku prodloužen­í svým gólem González.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia