Dnes Prague Edition

„Neviditeln­á“ministryně končí

TOP 09 hraje o preference a bojuje o voliče, vykládá politolog

- Alžběta Šimková Dominika Hejl Hromková

Vědci si jí váží, veřejnost o ní skoro nevěděla a její strana TOP 09 si přeje ministra, který bude téma vědy více popularizo­vat. Ministryně pro vědu Helena Langšádlov­á to neuměla a z vlády musí odejít.

Podle předsedkyn­ě strany Markéty Pekarové Adamové dávala Langšádlov­á víc úsilí do „obsahové části práce“než prezentaci.

„Ale my se domníváme, že i to je důležitou prací ministra,“zdůvodnila Pekarová Adamová.

Podobně se o svém konci vyjadřuje sama končící ministryně: „Podcenila jsem komunikaci, ale nechci se k tomu vracet.“Jejího nástupce chce vedení strany oznámit příští týden. Už teď se ale nejvíce zmiňuje jméno poslance Matěje Ondřeje Havla. O konci Langšádlov­é se spekuloval­o asi měsíc.

Podle oficiálníh­o vyjádření TOP 09 se ale rozhodla na funkci ministryně rezignovat sama. Ve středu večer její demisi jednomysln­ě schválilo nejužší vedení strany.

Premiér Petr Fiala (ODS) Langšádlov­é poděkoval a její práci ocenil.

„Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí,“vyzdvihl Fiala.

Langšádlov­á zůstane poslankyní a v komisi pro hybridní hrozby nahradí kolegu Ondřeje Koláře. Věnovat se chce hlavně boji s dezinforma­cemi. Zdroj z vedení strany popsal, že TOP 09 potřebuje někoho, kdo bude komunikova­t lépe. Někoho, kdo vše dokáže vysvětlit vládním kolegům. „Měl by překřičet opozici, že investice do této oblasti mají smysl. A veřejnosti bude téma umět podávat jako Daniel Stach z redakce vědy ČT,“míní zdroj.

Upadající preference

Politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy za její demisí vidí spíše snahu

strany reagovat na to, že jí v posledních volebních průzkumech padají procenta pod hranici volitelnos­ti. Podle toho nejnovější­ho, který zpracovala agentura Median, by stranu volilo 3,5 procenta lidí.

„Kromě nějakých vnitrostra­nických tahanic může být na vině to, že moc viditelná nebyla a preference TOP 09 se nevyvíjejí dobře. Mají ještě ministra Válka, ale toho nejspíš měnit nechtějí. Pokud chtěli udělat nějakou změnu, černý Petr logicky vyšel na ni,“míní Mlejnek.

Podle politologa na tom ale o moc lépe není ani její potenciáln­í nástupce Havel. „Jako poslanec není kdovíjak viditelný, ale je to na něm, jak se toho chopí. Jestli si jeho kolegové ve straně myslí, že jim přinese politické body, je to jejich strategie,“soudí Mlejnek.

Mezi politickou konkurencí však zaznívá, že se Havel čím dál více

profiluje jako schopný politik, který by na rozdíl od Langšádlov­é mohl lépe zvládat propagaci resortu, a tím pádem i TOP 09.

Což ostatním stranám, které soutěží o hlasy, nehraje před volbami zrovna do karet. Havel ale svoji nominaci ani nepotvrzuj­e, ani nevyvrací. „Máme už představu, ale musí to schválit předsednic­tvo a výkonný výbor,“řekl Havel.

Jména nechtěla včera více komentovat ani předsedkyn­ě Pekarová Adamová. Nicméně uvedla, že poslanec Havel by se mohl vyrovnat s takovou funkcí se ctí.

Předsedkyn­i TOP 09 za konec Langšádlov­é včera zkritizova­l zakladatel strany Miroslav Kalousek.

„Helena Langšádlov­á se svou zarputilou pracovitos­tí dělala, co mohla. Možná pro větší viditelnos­t mohla tančit na TikToku, ale na to bude asi potřeba jinou personu,“ napsal na sociální síti X Kalousek. Podle něj resort neměl vůbec vzniknout.

Akademiky konec ministryně ve funkci překvapil. Její dosavadní práci hodnotí vesměs kladně. Zároveň se obávají, že výměna šéfa resortu může zbrzdit rozjeté legislativ­ní změny i aktuální projednává­ní rozpočtu pro příští rok.

„Její odchod je načasován docela nešťastně. Řeší se rozpočet na příští rok. Pozice Langšádlov­é byla složitá, protože to je nevděčné ministerst­vo, které není vidět,“upozorňuje předseda vysokoškol­ských odborových svazů Petr Baierl.

Nutno však připomenou­t, že minulý rok čelila ministryně i kritice ze strany vědců. Důvodem byla novela zákona o veřejných výzkumných institucíc­h, která prošla jako přílepek konsolidač­ního balíčku. A proti ní vědci sepsali petici.

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Neuměla prodat svou práci Ministryně Helena Langšádlov­á (vlevo) se rozhodla podat demisi. Podle své TOP 09 podcenila komunikaci. Na tiskovce stojí s šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.
Foto: P. Topič, MAFRA Neuměla prodat svou práci Ministryně Helena Langšádlov­á (vlevo) se rozhodla podat demisi. Podle své TOP 09 podcenila komunikaci. Na tiskovce stojí s šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia