Lidové noviny

Oprava mostů začne po MS v hokeji

-

Mosty na dálničním přivaděči v Ostravě se začnou opravovat v druhé polovině května, až ve městě skončí mistrovstv­í světa v hokeji. Náklady zaplatí stát, úhradu bude následně požadovat po zhotovitel­i, stavební společnost­i Eurovia. V Ostravě to včera řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Náklady ministerst­vo odhaduje nejvýše na 20 milionů korun. Oprava by měla trvat asi dva měsíce, po tu dobu budou mosty uzavřeny. „Je rozhodnuto, že je opravíme bez ohledu na to, jak rozhodne arbitráž,“prohlásil Ťok.

Vládě chce návrh předložit co nejdříve. „Nebude to zadání jedné firmě a určitě to nebude Eurovii. Bude to několika firmám, které budoumezi sebou soutěžit,“podotkl ministr. Jeho úřad má v plánu oslovit pět firem. „Vybrala je centrální komise ministerst­va. Jsou to firmy, které mají zkušenosti s mosty,“doplnil.

O termínu opravy mostů jedná ministerst­vo s vedenímměs­ta. Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) uvedl, že na šampionát přijedou desetitisí­ce fanoušků, mnoho z nich po dálnici. „Případné uzavření dálničních mostů v těchto dnech by mohlo v Ostravě způsobit vážné dopravní komplikace, čemuž se chceme vyhnout,“řekl.

Neshoda na příčinách

Vady na šest let starých mostech se objevily v polovině loňského roku. Na jejich příčinách se Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) s Eurovií nemůže shodnout. Podle firmy se ŘSD o mosty nedostateč­ně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu, ŘSD to odmítá. Od konce loňského roku na ně smí vjíždět jen vozidla do 3,5 tuny, a to třicetikil­ometrovou rychlostí.

Začátkem ledna Eurovia odmítla udělat nutné opravy za vlastní peníze. ŘSD je ale chce po firmě vymáhat zpětně.

Komise stále bez šéfa

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který se včerejší obhlídky mostů spolu s Ťokem zúčastnil, se domnívá, že by bylo dobré, kdyby Sněmovna konečně zvolila předsedu vyšetřovac­í komise k výstavbě dálnice D47. Bez něj komise nemůže pracovat. „Nevím, proč se tam neumíme domluvit. Jsou tam samozřejmě některé střety zájmů, jak o tom mluví opo- zice, a bylo by dobré, kdyby se to objektivně vyšetřilo,“řekl Babiš.

Podle Ťoka mají mosty v Ostravě dva typy vad. „První jsou ovlivněny podložím, které se roztahuje a tlačí na ložiska mostů a na základy takovým způsobem, na které nejsou projektová­ny, a proto hrozí zhroucení,“upřesnil.

Druhým typem vad je podle něj ne úplně poctivá česká práce, vmostech je například méně železa a oceli, než je vyfakturov­áno.

„Jsou tam kosmetické vady, které nebudou vadit provozu, na druhé straně je fajn, aby se o nich debatovalo, abychom aspoň získali slevu z ceny nebo aby peníze, které tady byly vyčerpány neprávem, byly vráceny,“řekl Ťok. Oprava mostů bude podle něj trvalým řešením.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia