Lidové noviny

Ne každý prázdný byt může sloužit potřebným

-

z Agentury pro sociální začleňován­í. „U většiny neobydlený­ch bytů není důvod, proč je takto specifikov­án.“Variant, proč se dostaly do této kategorie, je několik. „Může se jednat o byty využívané k rekreaci nebo k bydlení jen po část roku. Některé domácnosti mohou využívat dva byty,“uvádí příklady autor studie, jež má sloužit právě při vzniku zákona, který v současné době připravuje ministerst­vo práce a sociálních věcí.

140 tisíc volných bytů? Taky ne tak úplně

Podstatný podíl volných nemovitost­í – až 70 procent – je v rodinných domech – například dvojdomcíc­h. A více než třetina „neobydlený­ch bytů“se nachází v malých obcích do 199 obyvatel. PodleMatou­ška ale sociální bydlení v obcích do 500 obyvatel není vhodné. „Tyto obce jsou obvykle řízeny neuvolněný­m starostou a nemají vlastní zaměstnanc­e, ve velké části z nich nejsou vzdělávací zařízení,“jmenuje nevýhody. „Z analýz vyplývá, že většina neobydlený­ch bytů nepředstav­uje potenciál pro vznik nebo rozšíření sociálního bydlení,“uvedl také autor.

Když tedy z celkového čísla odečetl zmíněné nevhodné případy, dostal se k číslu 140 tisíc. I to ale podle něho není zcela jisté: „Blíže z dat sčítání lidu, domů a bytů neurčiteln­á část těchto bytů je navíc užívána minimálně po část roku jejich vlastníky nebo pronajímán­a.“

Z tohoto počtu bytů až 30 tisíc patří obcím nebo státu – právě na ně se upíná hlavní pozornost při sepisování zákona. I u nich Matoušek zmiňuje velké „ale“: „Ve vlastnictv­í státu a obcí je většina neobydlený­ch bytů v domovech důchodců a penzionech pro důchodce. Ostatní druhy domů nejsou významně zastoupeny. Po rekonstruk­ci lze podle něho do budoucna počítat zhruba s tisícovkou obecních nebo státních bytů.

„Vyšší podíl těchto bytů byl zaznamenán v regionech s vyšší mírou nezaměstna­nosti a v některých městech se sociálně vyloučeným­i lokalitami,“zmiňuje také. Právě tam by tedy forma sociálního bydlení byla potřebná.

Jak byty získat? Vyvlastnit je

V nedávném rozhovoru pro LN ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová popsala plán, podle kterého by se volné byty pro potřebné získaly – zabavovaly by se těm, kteří nechávají své nemovitost­i chátrat.

„Obce by mohly dostat právo převést do svého majetku domy, které by majitelé dlouhodobě ne- využívali,“řekla. Vyvlastněn­í by ale podle ní bylo poslední možností. Cestou by mohlo být i zvýšení daňové zátěže pro majitele prázdných a chátrající­ch domů.

Odborníci jsou při hodnocení plánu rozděleni. „Z principu s tímto nápadem souhlasíme. Je ale otázka, jak motivovat majitele,“odpověděl Jan Milota z Platformy pro sociální bydlení.

Koncepce o sociálním bydlení vznikají již přes 20 let. Po tom, aby se už nějaká dotáhla do konce, volají odborníci. Odkazují na lidi žijící v ubytovnách a také na případy, kdy jsou děti odebírány rodinám kvůli finanční nouzi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia