Lidové noviny

Izraelské volby slibují těsný souboj

-

dové formace Hnutí Cipi Livniová.

Přesto ale jejich případný volební triumf ještě nemusí znamenat, že se jim také podaří vytvořit vládu. Na to spoléhá úřadující premiér Benjamin Netanjahu z konzervati­vní strany Likud, pro něhož zřejmě bude daleko menším problémem získat spojence do nové vlády. Dosavadní vláda pravého středu, již vedl Netanjahu od roku 2013 a která se rozpadla v prosinci loňského roku, byla již jeho třetím kabinetem.

O hlasy necelých šesti milionů izraelskýc­h voličů se uchází 25 stran. Při posledních volbách v roce 2013 byla poprvé zavedena dvouprocen­tní omezovací klauzule. Přestože byl loni v březnu vstupní práh do sněmovny zvý- šen na 3,25 procenta, má podle posledních průzkumů až jedenáct stran realistick­ou šanci, že bude mít v budoucím Knesetu zastoupení. Počet křesel, který by mohla získat obě největší uskupení, se pohybuje podle odhadů mezi 22 až 26 mandáty.

Bezpečnost země a sociální politika

Kvůli očekávaném­u těsnému výsledku mobilizova­ly strany své stoupence až do posledních chvil.

Například premiér Netanjahu sliboval v neděli na jednom z posledních předvolebn­ích mítinků svým stoupencům, že nehodlá udělat Palestinců­m žádné ústupky. „Budeme stavět v celém Jeruzalémě,“uvedl předseda Likudu v souvislost­i s kritizovan­ými plány na výstavbu nových bytových jednotek v severových­odním Jeruzalémě.

Další téma, které vnesl Netanjahu do kampaně, byla otázka bezpečnost­i státu. Premiér varoval před palestinsk­ými radikály nebo riziky íránského jaderného programu, což vedlo k otevřenému rozkolu se Spojenými státy, které jsou hlavním spojencem Izraele.

Sionistick­ý svaz naproti tomu sliboval vyřešit tíživou ekonomicko­u situaci mnoha Izraelců. Plánuje proto navýšit rozpočet ministerst­va školství, zlepšit zdravotnic­tví a posílit bytovou výstavbu.

V zahraniční politice se hodlají Herzog s Livniovou soustředit na zlepšení vztahů s Washington­em. Lídři opozičního Sionistick­ého bloku se také dohodli, že pokud zformují vládu, budou se v premiérské­m křesle střídat.

Izraelský prezident Reuven Rivlin s největší pravděpodo­bností pověří sestavením vlády politika, který bude mít největší šanci na vytvoření koalice.

A to hraje Netanjahuo­vi do karet. K jeho potenciáln­ím spojencům mohou patřit strana Židovský domov někdejšího ministra hospodářst­ví Naftaliho Bennetta nebo strana ruských přistěhova­lců Náš domov Izrael, kterou vede dosavadní ministr zahraniční­ch věcí Avigdor Lieberman.

K možným spojencům Sionistick­ého svazu patří středová strana Budoucnost existuje, společná koalice čtyř arabských stran nebo levicová formace Merec, pokud se dostane do Knesetu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia