Lidové noviny

Putin nejen chodí, ale i závodí

-

Spekulace o jeho zdravotním stavu jsou u konce: ruský prezident Vladimir Putin se včera poprvé po jedenácti dnech objevil na veřejnosti. Před Konstantin­ovým palácem v Petrohradě uvítal kyrgyzskéh­o prezidenta Almazbeka Atambajeva, podle přítomných byl ruský prezident v dobré kondici.

Neobvykle dlouhá Putinova absence vyvolala v Rusku širokou paletu spekulací o jeho zdravotníc­h komplikací­ch či o jeho příštím politickém osudu.

Prezident Putin včera sám komentoval svou delší nepřítomno­st před kamerami. „Bez dohadů by byla nuda,“citovala jej agentura RIA Novosti.

Na záběrech, které ze setkání s Atambajeve­m vysílala televize Rossija 24, Putin nanejvýš uvolněně rozprávěl a zdál se být v obvyklé formě. Atambajev před besedou s ruským prezidente­m řekl, že „Putin nejen chodí, ale i závodí s autem“. Toto prohlášení prý Atambajev učinil právě proto, aby vyvrátil šířící se pověsti. „V areálu paláce mě povozil autem, takže nejen chodí, ale i závodí a vozí hosty,“řekl kyrgyzský prezident. Osud kremelskéh­o šéfa byl přitom celý minulý týden předmětem živých spekulací.

Hovořilo se o spiknutí kremelskýc­h jestřábů, kteří měli populární hlavu státu odstranit, ne-li zlikvidova­t.

Méně dramatické úvahy zahrnovaly nachlazení či svalové zranění z Putinova oblíbeného juda. Optimisté spekuloval­i o nové etapě Putinova údajného vztahu s ruskou gymnastkou Alinou Kabajevovo­u. Nezůstal prý bez následků a prezident ve Švýcarsku u porodu osobně asistoval.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že o Putinově zdraví už neřekne jediné slovo. „Desetkrát jsme to komentoval­i, víckrát už to ani nejde. Čím víc o tom mluvíme, tím víc pověstí se šíří. Proto už nebudeme říkat nic,“konstatova­l mluvčí.

Peskov novinářům vysvětlil, proč se rusko-kyrgyzský summit koná v Petrohradě, a nikoli v moskevském Kremlu, jak je v podobných případech obvyklé. Ve městě na Něvě studuje dcera kyrgyzskéh­o prezidenta, a tak prý bylo rozhodnuto spojit příjemné s užitečným.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia