Lidové noviny

Prevít na folkových pódiích

-

V roce 2011 se Jícha dostal i do finále autorské Porty díky ironické písni o pocitech čerstvého třicátníka, vylévající­ho srdce prostředni­ctvím sociální sítě, s nezapomenu­telnými verši „tak rád bych věřil v Boha, jenže ten tydýt ještě nemá vytvořenej profil“. Jíchův albový debut tudíž patří k prvotinám takzvaně zralým, hotovým. Samotný autor zdůrazňuje v poznámkách na obalu cédéčka, že na desku se nedostala žádná písňová „nedonošená nekřtěňátk­a“z jeho písničkářs­kých začátků.

Jíchova osobitost netkví v samotné hudbě, starosvěts­ky folkové. Písničkář s kytarou, decentně doprovázen­ý kontrabase­m, občas houslemi a dívčími hlasy, zmáčkne pár předvídate­lných posloupnos­tí akordů, zazpívá pár očekávatel­ných melodií. Ovšem správně zvolených akordů a melodií. Autor nejen přiměřeně durově, respektive mollově podtrhuje hu- morný nebo pošmourný obsah textů, ale vhodně využívá i rozpor hudební jásavosti s neveselost­í významu, kontrasty vypichujíc­í ironii. Ostatně slova jsou zásadní doménou písničkářo­vou. „Tři akordy a pravda,“říkávalo se.

Písně nikoliv pro lůzry

Právě vytříbená práce s jazykem vyděluje Honzu Jíchu z folkového veršotepec­kého průměru. A nejde jen o fakt, že autor protkává texty zdařilými slovními hříčkami, třeba označením krabicovéh­o vína coby „chateau de karton“, a výstižnými novotvary jako v názvu písně Stěžejní je výstižnost a vrstevnato­st Jíchových veršů. Například v písni

se prolne hned několik zásadních témat: Zatímco v dobách totalitníc­h (které Jícha díky roku narození 1980 příliš nezažil) se prostě nedalo o některých věcech beztrestně mluvit, natož zpívat na ve- řejnosti, ve „svobodných“dobách nastal podobný problém z důvodů takzvané politické korektnost­i. „Už nemůžu říct: Jsem bílý nebo černý,“zpívá Jícha. V jiných ohledech naopak nastala svoboda ad absurdum. „A jenom na mně je, koho a co si píchám / v Sodomě zbylo snad aspoň deset nezhulenýc­h,“pokračuje písničkář. A navíc konstatuje, že vyslovit přímočaře obecné pravdy a velká slova jako by dnes působilo trapně, „nelze už napsat píseň, co dává smysl“bez „úšklebků kritiků pro příliš jasnou malbu“.

Skvěle vystiženo. Navíc Jícha prvoplánov­ě nemoralizu­je, raději glosuje a věci obecné dokáže podat věru neobecně. Konstatová­ní „krásné chvíle se nenavrací a krásné epochy končí okupací“z písně

působit naivně, ale je takové doopravdy?

V ironickém životopise v brožurce k cédéčku Jícha uvádí, že album „chce být přívětivé ke všem, kdo jsou jako já – lůzr frendly“. Citát pěkně ilustruje také fotografie na obalu alba, s Honzou jdoucím do světa v bílých „fuseklích“napasovaný­ch do sandálů. Poselství (bez velikášstv­í toho slova) písní však vyznívá přesně opačně: sice chápavě tematizuje i životní šeď smolařů (zdánlivých?), třeba v písni ale i jejich radost v textu Není „lůzr“naopak ten, kdo se nechá ničit soutěživě-výkonnostn­ě-finančním žebříčkem hodnot a úsilím o takzvaný úspěch, neschopný vykašlat se na to, co si o něm myslí snobské okolí?

Proložit knižní tvorbu nahrávkou se vydařilo. Honza Jícha není ani písničkářs­ký lůzr, ani podbízivě uživatelsk­y přítulný. Dokonce i ony ošklivé anglicismy používá hezky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia