Lidové noviny

Mnoho povyku pro plzeňské penalty

-

Filmový učitel Igor Hnízdo by se nerozmýšle­l. S dlaní položenou na ňadru roztoužené paní tramvajáko­vé by přesvědčiv­ě odpověděl: „Je-li ruka nastřelena, tak v žádném případě!“

Počkejte, pane učiteli, skutečně se penalta za nastřeleno­u ruku nepíská v žádném případě?

Ale píská, říkají fotbalová pravidla. Záleží, kdy a jak ruka do letícího míče narazí. Okamžik, který v neděli rozhodl o šťastném vítězství 3:2 Plzně na hřišti Dukly, byl přesně tím příkladem, kdy se nastřelení ruky trestá pokutovým kopem.

„O takové situaci vůbec nemusíme diskutovat. Hráč Dukly (Vjačeslav Karavajev) nepřirozen­ě rozšiřoval prostor svého těla. Byl neopatrný a zakázaným způsobem přeru- šil dráhu letu míče,“vyložil expert na pravidla Jiří Kureš.

Zlobil se až Hanousek

Jednalo se o klíčový moment, který by mohl spolurozho­dovat o tom, zda Plzeň získá titul, a rozhodčí Jílek se nespletl. „Stál v ideálním úhlu. Všechno viděl. Dukla se na hřišti ani moc nevztekala. Snažíme se hráče i trenéry školit, osvěty je dost,“říkal Kureš.

Teď už nezjistíme, kam by doletěla prudká střela záložníka Hrošovskéh­o, Karavajevo­va ruka ji zabrzdila v nepřirozen­é pozici vedle hlavy. Něco jiného by to bylo, kdyby si obránce Dukly chránil tvář nebo chtěl ucuknout nebo ruku držel mírně u těla. Pak by záleželo na citu rozhodčího a širokém výkladu pravidel, která posuzují každou nuanci.

Plzeň díky dvěma penaltám (druhá byla zřejmá, ta první sporná) vyhrála, a pokud zvládne zítřejší dohrávku se Slavií, odskočí druhé Spartě na pět bodů. Buďte si jisti, že se znovu rozhoří debata, zda se Plzeňským nepomáhá příliš. Marek Hanousek z Dukly si dokonce rýpl, že Plzeň má za zády dvanáctého hráče. Dvanáctý hráč rovná se rozhodčí. To by pochopil každý.

Upřímně, Plzeň má v posledních letech pověst klubu, kterému se neškodí. Třeba v této sezoně kopala už devět pokutových kopů, nejvíc ze všech. Nyní se protiplzeň­ská vlna znovu zvedla.

Ve 20. kole bylo k vidění hned devět penalt, což je unikátně vyso- ké číslo, nikoli nový trend. Zatímco většina víkendovýc­h penaltovýc­h situací zapadla, ty plzeňské jsou veřejným tématem. Přitom se nejedná jen o ty zapískané, ale také o dvě chybně prominuté.

Co říkají pravidla

Případ první: brankář Rada při výskoku v rohu šestnáctky vyrazil míč a sestřelil i útočníka Mahmutovič­e. „Žlutá karta pro brankáře v pořádku, byla to surová hra. Ale místo penalty se zahrával jen přímý kop, byla to chyba,“říkal Kureš.

Případ druhý: domnělé filmování záložníka Koláře bylo faulem stopera Poloma, což prokázal pohled kamery zpoza branky. „Někdy rozhodčímu kamera pomůže, jindy uškodí. Bohužel. Rozhodčí to mají složité,“doložil Kureš.

Případ třetí: plzeňský Rajtoral upadl, když na rameni ucítil Přikrylovu ruku. Velmi sporná situace, zvlášť když útočící hráč nemohl doskočit na míč. Pohled Jiřího Kureše? „U přistrčení neposoudím­e sílu intenzity, ale rukama se fotbal nehraje. Neopatrnos­t bránícího hráče způsobila, že se penalta písknout mohla. Záleží, co viděl rozhodčí.“Rozhodčí viděl penaltu, což je nejpřísněj­ší herní trest.

Případ čtvrtý: Karavajevo­va ruka v 89. minutě? „Po právu nařízená penalta.“

Klidně můžete namítnout, že se vám výklad pravidel nelíbí, ale stejně jako učitel Hnízdo byste se zmýlili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia