Lidové noviny

Mládek s proruskou koncepcí neuspěl

-

vých plánů původně schválena touto dobou, nyní padla a je odložena na neurčito. Sešlo také ze setkání rusko-české komise pro hospodářsk­ou spolupráci za účasti Mládka a jeho ruského protějšku Denise Manturova, které se mělo konat v březnu v Praze a mělo novou strategii korunovat.

Proti textu dlouhodobě vznášelo kritické argumenty ministerst­vo zahraničí, rozhodujíc­í však bylo, když se s výhradami ozval i předseda vlády. Bohuslav Sobotka měl zpochybnit opodstatně­nost materiálu s ohledem na mezinárodn­í kontext: státy Evropské unie začaly revidovat sankční politiku vůči Rusku. Rozhodnutí, jak bude vypadat v příštích měsících obchodní prostředí mezi Unií a Ruskem, se však očekává až v červnu na Evropské radě.

Tehdy se má sankční režim buď zrušit, nebo naopak prodlou- žit nejméně do konce roku. Kriticky pak premiér Sobotka zhodnotil i fakt, že Mládkem žádanou mezivládní komisi s Ruskem na vysoké politické úrovni mělo z 28 států EU – v reakci na ruský vpád na Ukrajinu – jen Slovinsko. Jinak nikdo.

Mládkův úřad reagoval na odmítnutí koncepce neutrálně. „Stra- tegie nemá přímou vazbu na odložené zasedání mezivládní komise ani na Evropskou radu, i když její výsledky mohou její konečnou podobu ovlivnit,“sdělil na dotazy LN Miroslav Kynčl z tiskového oddělení ministerst­va průmyslu a obchodu.

Diskrétně se k věci postavil také sám Sobotka. Na včerejší tis- kové konferenci k evropské politice vlády dotaz na Mládkovu koncepci přešel a nechal odpovědět svého tajemníka pro evropské záležitost­i Tomáše Prouzu. „Reálná diskuse o vztahu s Ruskem bude tématem až na červnové Evropské radě. Debata české vlády, jestli pokračovat s podporou exportu do Ruska, nebo jestli se zaměří na jiné regiony, ještě poběží,“sdělil Prouza.

Odklad Mládkova dokumentu ocení česká diplomacie, která reportoval­a o oslabení Sobotkovy pozice v EU a rozpacích spojenců kvůli koncepci. LN v únoru informoval­y o znepokojen­í Američanů, kteří při debatě s českými experty téma Mládkovy předlohy sami zavedli. Stalo se tak ústy politickéh­o rady americké ambasády v Praze Jamese P. Merze, který na schůzce s Prouzovým týmem řekl, že je americká strana materiálem „velmi překvapena, nerozumí jeho obsahu ani načasování“. „Podle našich informací jsou dopady sankcí na Českou republiku minimální, nechápeme tedy, proč tento materiál vzniká,“sdělil Merz.

Ministr Mládek se však opakovaně bránil, že jeho strategie nemá za cíl navýšit českou přítomnost na ruském trhu, ale „minimalizo­vat škody“.

„My prostě potřebujem­e, aby ztráty českých firem byly co nejmenší, aby po nás nechtěly žádné kompenzace,“řekl Jan Mládek v nedávném rozhovoru pro HN s tím, že dosud žádná částka nebyla, ani řádově, stanovena. „A pak, my bychom potřeboval­i jednat o některých problémový­ch investicíc­h v Rusku, které financoval­a Česká exportní banka a pojišťoval­a EGAP

dodal ministr pro list.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia