Lidové noviny

Zapletla se Skanska do korupce?

-

Stavební společnost Skanska čelí podezření, že byla před pěti lety zapletena do korupčního skandálu. Kauza má přitom politický podtext – české pobočce švédského stavebního kolosu tehdy šéfoval současný ministr dopravy Dan Ťok, nominovaný hnutím ANO. Politik, který se na ministerst­vo dostal s pověstí „pana Čistého“.

Na problém narazili v roce 2011 švédští interní auditoři. Podle nich česká pobočka firmy vyvedla z hospodařen­í nejméně 100 milionů korun. Peníze Skanska poslala firmě Geosan, se kterou spolupraco­vala při dostavbě silnice R7. Následně měly prý jít na úplatky. O údajném korupčním skandálu jako první informoval Český rozhlas na stanici Radiožurná­l.

Na počátku kauzy stála zakázka na R7, kterou v roce 2008 česká odnož švédského stavebního gigantu již za vedení Dana Ťoka vyhrála. Nikoliv sama, ale v konsorciu, v němž si Skanska nárokovala 71,5 procenta prací, zatímco Geosanu připadlo 18,5 procenta. Zbylou desetinu zakázky v celko- vé hodnotě 2,2 miliardy korun pak získala firma EDS.

O dva roky později ale přišel nečekaný tah – Skanska se vzdala 16,5 procenta zakázky ve prospěch Geosanu. Přepočteno na peníze šlo o 367 milionů korun.

Velkorysé gesto

„Ta zakázka stála, a pokud bychom dodatek nepodepsal­i, nesta- vělo by se. Z naší strany šlo o velkorysé gesto. Udělali jsme tím tečku za érou, kdy jsme vytvářeli konsorcia s jinými firmami,“vysvětlil LN Ťok neobvyklou transakci, v níž se Skanska dobrovolně vzdala části zakázky. Podobné vysvětlení nabízí také Roman Wieczorek, dnešní šéf české pobočky švédské firmy. Podle něj Skanska podlehla nátlaku.

Geosan získal peníze, ale místo aby začal sám stavět, zpětně si u Skansky objednal výstavbu mostu na R7. Jenže za mnohem méně. Rozdíl měl být oněch 100 milionů. Podle auditorů šlo o způsob, jak z firmy vyvézt finance. Dva zdroje, jejichž identitu znají redakce Českého i Švédského rozhlasu, tvrdí, že šlo o peníze na úplatky.

V prosinci 2011 si management Skansky předvolal Ťoka a chtěl podivný převod vysvětlit. Podle dvou zdrojů Radiožurná­lu auditoři dospěli k závěru, že šlo o korupční platbu. Ťok ale po návratu do Česka v čele české pobočky zůstal. Také generální ředitel švédského gigantu Johan Karlström tvrdí, že k žádnému etickému pochybení nedošlo.

Samotný Geosan nechtěl případ rozebírat. „Navýšení objemu prací bylo s ostatními účastníky sdružení dohodnuto již na začátku. Ostatní otázky ponechávám­e bez komentáře,“reagovala Vlasta Konšelová, PR manažerka společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia