Lidové noviny

Ťok požádá Kapsch o slevu za výběr mýta

-

Ministerst­vo dopravy bude po provozovat­eli mýtného systému, společnost­i Kapsch, požadovat slevu, pokud mu prodlouží smlouvu až o další dva roky. Na setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok. Zároveň uvedl, že ministerst­vo bude součinnost firmy potřebovat i pro správné vypsání výběrového řízení. Věří ale, že se mu s dodavatele­m podaří spolupráci domluvit.

„Potřebujem­e poskytnout do nové soutěže informace o mýtu tak, aby se noví soutěžící mohli rozhodnout, zdali to

využijí, nebo nevyužijí,“uvedl Ťok.

Ministerst­vo hodlá vypsat výběrové řízení na desetileté období, kdy nebude podmínkou používat současný systém, pokud bude dodavatel schopný poskytnout lacinější variantu.

V roce 2006 uzavíral stát s Kapschem jak smlouvu o dodávce systému, tak smlouvu o službách. Druhý kontrakt obsahoval převod licenčních práv umožňující­ch systém provozovat a měnit na Kapsch s tím, že firma tato práva státu předá zpět ke dni zániku smlouvy, tedy ke konci roku 2016. Jakub Kopřiva, vrchní ředitel úseku legislativ­ně právního na ministerst­vu dopravy, připustil, že stanovení takto pozdního termínu bylo neobratné.

Obavy z výpadku příjmů

Podle Ťoka je nynější jednání o prodloužen­í smlouvy ideální příležitos­tí pro žádání slevy. Kapsch umořil všechny náklady na pořízení sítě mýtných bran a prodloužen­í smlouvy by obsahovalo jen variabilní náklady na provoz. Ťok už údajně o slevě jednal s ředitelem tuzemského Kapsche Karlem Feixem, který slevu podmínil souhlasem majitele společnost­i.

Loni stát za provoz systému společnost­i Kapsch a jejím subdodavat­elům zaplatil podle Ředitelstv­í silnic a dálnic 2,15 miliardy korun z celkového výběru 8,7 miliardy. Důvodem, proč nyní stát s Kapschem o prodloužen­í smlouvy jedná, je podle Ťoka obava z výpadku příjmů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia