Lidové noviny

Moc starostů obcí a měst poroste

-

obcí. Stát by ušetřil, protože by je nevyplácel podvodníků­m. Současný systém postrádá kontrolu zneužívání. Starostové mají mnohem větší přehled,“myslí si starostka Šluknova Eva Džumanová.

Pomoc nejen pro ghetta

Ministerst­vo teď samosprává­m dává naději, že se právě v této oblasti pohnou věci k lepšímu, i když ne přesně tak, jak by si přáli. „Nechceme zase stěhovat zaměstnanc­e, počítače a vybavení z úřadu na úřad. Připouštím­e však, že obce a starostové znají si- tuaci občanů lépe než úřady práce,“řekla ministryně Marksová.

Vláda zatím dává obcím do rukou více volnosti v rozhodován­í o sociálním bydlení. Bude to sice stát, jenž určí, kdo je v bytové nouzi, konkrétní řešení už ale nechá na obcích.

Koncepce přesně určuje, kdo bude mít na pomoc nárok. „Lidé, kteří nebydlí (nebo bydlí v nedůstojný­ch podmínkách) či platí za bydlení příliš velkou část svých příjmů, a nízká úroveň příjmů (či jiné bariéry) jim neumožňuje bytovou situaci vyřešit. Může jít o mladé dospělé opouštějíc­í dětské domovy, oběti domácího násilí, seniory žijící v příliš drahém bytě, rodiny žijící na ubytovnách,“uvedlo ministerst­vo pro lidská práva.

Chystaný zákon by měl rovněž vymezit, jaké bydlení by měly obce lidem nabízet. „Všechny by měly zapsány v centrálním registru, aby se zamezilo různým spekulacím. Byty a objekty, které se budou pro sociální bydlení využívat, si určí obce samy, ať už budou v jejich vlastnictv­í, nebo v soukro- mém, či církevním,“vysvětlilo ministerst­vo práce.

Z dobrovolné pomoci bude povinnost, nabytou moc má však podle slibů vlády provázet i příliv peněz, bez kterých by byly obcím pravomoce na nic.

Peníze budou, ujišťuje vláda

„V koncepci, se však dosud neobjevilo vyčíslení nákladů, které si úkoly plynoucí z koncepce vyžádají. A ani to, kdo to bude platit,“obává se nicméně Svaz obcí a měst, se kterým ministerst­va své plány konzultova­la. Vláda slibu- je, že i to řeší. V zásadě půjde hlavně o to, kdo bude peníze na bydlení spravovat a rozdělovat.

„Jestli hodlá stát hodit řešení sociálního bydlení na starosty bez toho, aniž by jim k tomu dal prostředky, pak je to změna k horšímu,“varuje starostka Šluknova. „Již teď se na dávkách na bydlení vyplácí přibližně 13 miliard ročně, a jsou to mimo jiné finanční prostředky, které by byly v budoucnu právě na zajištění bydlení použity. Naprostá většina peněz půjde ze státního rozpočtu,“ujišťuje vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia