Lidové noviny

Praha zažaluje dodavatele technologi­í tunelu Blanka

-

Hlavní město včera oznámilo, že podá žalobu na společnost ČKD Praha DIZ, která dodávala technologi­i do tunelu Blanka. Firma instaloval­a kabely, které nevydržely přívalový déšť, řekl novinářům náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Kvůli poničeným kabelům bylo odloženo zprovozněn­í tunelu na přelomu března a dubna.

Praha si chce podle Dolínka nechat prověřit způsob, jakým žalobu podat. Návrh dalšího postupu má být hotov příští týden. „Je to první krok k tomu, aby si s námi naši dodavatelé přestali hrát na schovávano­u, což nám připadá, že se nyní děje,“řekl Dolínek.

Minulý týden ČKD informoval­a, že výměna kabelů bude trvat nejméně osm měsíců. Včera zopakovala, že podmáčení není její chybou. Kdo za nastalou situaci může, tak není jasné. Město se zatím s dodavateli neshodlo na tom, kdo je za problém zodpovědný.

Do tunelu Blanka natekla voda v roce 2013 vjezdy na Letenské pláni a na Malovance. Následně se dostala do chodníků a poškodila kabely, které jsou v nich vedeny. V té době totiž ještě nebyly dokončeny a plně funkční vodotěsné poklopy na chodnících.

ČKD Praha DIZ aktuální rozhodnutí podat žalobu nekomentov­ala. „Do doby, než obdržíme ze strany města nějaké vyjádření, se k tomu nechceme vyjadřovat,“řekl mluvčí ČKD Karel Samec.

Naopak včera firma zareagoval­a na nabídku Metrostavu, dodavatele stavební části, který v pondělí navrhl pražskému magistrátu, že převezme kompletní odpovědnos­ti za dokončení tunelu. Nabídku označila za naivní. Metrostav tím podle ČKD zakrývá vlastní chyby a neschopnos­t předat Praze dílo v požadované kvalitě.

Stavební firma podle mluvčího Františka Poláka nebude vyjádření společnost­i ČKD komentovat.

„Na nezištného mesiáše nevěříme“

Podle dodavatele technologi­í je nejprve třeba předat stavební část ve stanovené kvalitě, a to se dosud nestalo. ČKD Praha DIZ tvrdí, že Metrostav zpozdil předání stavební části díla téměř o tři roky a měl podíl i na potížích způsobenýc­h přívalovým deštěm. Voda pak v tunelu poškodila kabely.

„Na nezištného mesiáše, který i přes své zjevné potíže chce řešit i to, co mu nepřinálež­í, proto nevěříme,“uvedl generální ředitel ČKD Praha DIZ Robert Wolf.

Výstavbu více než šestikilom­etrového tunelu Blanka zahájila v roce 2007 někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Blanka měla být otevřena v roce 2011.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia