Lidové noviny

Malí Syřané se učí anglicky i turecky

-

Mezi syrskými uprchlíky ve východotur­eckém Gaziantepu potkáte i značný počet dětí ve školním věku. „Ve městě žije asi padesát tisíc syrských dětí. Vzdělání se ale dostává jen asi pěti nebo šesti tisícům z nich,“říká Aptullah Yozgan, ředitel jedné ze dvou škol ve východotur­eckém Gaziantepu, které radnice otevřela speciálně pro uprchlíky.

Kromě těchto dvou škol mohou syrské děti navštěvova­t dalších devět tureckých, které nabízejí zvláštní vyučování určené právě malým Syřanům a Syřankám. Sedm z nich financují turecké úřady, zbylé doplatí jedna z místních nadací.

Do Yozganovy školy nyní chodí asi 650 dětí, převážně jde o žáky z chudých rodin, hodně je také sirotků.

„Spousta lidí děti do školy vůbec neposílá, protože potřebují, aby děti vydělávaly a pomáhaly uživit rodinu,“vysvětluje ředitel s tím, že počet škol, kam mohou syrské děti zamířit, se stále rozšiřuje. Na druhé straně je ale fakt, že část uprchlíků žijících v Gaziantepu své děti do školy poslat nemůže, protože zkrátka nemají poblíž školu vyučující i v arabštině.

Škola zřízená pro uprchlíky vyučuje děti podle syrských osnov, k nimž se přidávají navíc hodiny turečtiny. Těch mají děti pět týdně.

Ze Sýrie přišly i čtyři desítky zdejších učitelů, například i sympatická angličtiná­řka pocházejíc­í z města Dajr-az-Zaur na řece Eufrat, které nyní ovládá teroristic­ké hnutí Islámský stát. „Utekla jsem ze Sýrie před půl rokem, tady už učím čtyři měsíce,“říká mladá žena perfektní angličtino­u. Na otázku, zda studovala někde v zahraničí, kroutí hlavou: „Ne, doma v Sýrii.“

Ztraceni na úřadech

Skutečnost­i, že výuka angličtiny bývala před válkou v Sýrii kvalitnějš­í než v Turecku, si všiml student Amdžad, který uprchl ze severosyrs­kého Aleppa a nyní studuje ekonomii v pohraniční­m městě Kilis. „Když jste přišli v Sýrii někam na úřad nebo se bavili se vzdělanými lidmi, mluvili anglicky velmi dobře. Tady při- jdete na úřad a bez turečtiny jste často docela ztracení,“říká a dodává, že se sám každý den zdokonaluj­e v turečtině. „Když ji srovnám s arabštinou, je mnohem snadnější.“

Výše zmíněná gazianteps­ká škola leží v nenápadném objektu v moderní, nově postavené čtvrti a dříve sloužila ke konferencí­m neziskovýc­h organizací, protože hned několik jich sídlí v okolí. Původní účel je v budově stále poznat, hodina psychologi­e například probíhá v sále s promítacím plátnem, připomínaj­ícím kino. Ředitel Yozgan hrdě předvádí i učebnu s počítači – vše ve škole je nové, moderní a dokonale čisté, včetně slušivých modrých uniforem dětí.

Ty tu kromě vzdělání dostávají i psychologi­ckou pomoc – škola má k dispozici devět expertů, kteří každý týden přicházejí, aby nabídli konzultace nejenom dětem, ale i jejich rodičům. Děti prý pocházejí z různých částí Sýrie, velká část z nich je z nedalekého Aleppa, kde stále probíhají boje mezi režimem diktátora Baššára Asada a povstalci.

Sirotci, kteří školu navštěvují, bydlí většinou u příbuzných. V uprchlické­m táboře, který turecké úřady zřídily poblíž Gaziantepu, také funguje škola. Je však třeba říct, že v táborech se uprchlíci snaží neskončit – jde až o poslední možnost pro ty, kteří nemají žádné peníze ani známé a nedokážou se uchytit na zdejším pracovním trhu.

Chod školy, která v Gaziantepu funguje už čtyři roky, nijak ne- ovlivňují ani poslední zprávy z fronty. Když například kurdští bojovníci osvobodili hraniční město Kobani od fanatiků IS, nezměnilo se prakticky nic.

„Většina tamních dětí je spíš v táborech uměsta Suruç nebo přímo v něm, my tu máme z Kobani jen jednoho učitele,“objasňuje ředitel.

Ve škole je vidět, že i přes občasné tenze mezi uprchlíky a obyvateli města

i stížnosti Syřanů dělají Turci pro své sousedy v rámci uprchlické pomoci maximum: „Představte si, že by Turci zavřeli hranice a uprchlíky sem nepustili, stejně jako to udělaly mnohé další země…“říká student Amdžad a dodává, že je šťastný, že tu může být.

Utekl především proto, že by musel narukovat do armády. Hrozilo by mu tak, že zemře ve válce, a navíc za režim, který sám nepodporuj­e. Takový osud už v Sýrii potkal tisíce lidí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia