Lidové noviny

Popeláři v kapitalist­ickém světě

-

především zosobňuje pomstychti­vá majitelka drobné komunální firmy, jíž jsou hrdinové hry zaměstnanc­i. Žena se po nátlaku jistých agentů rozhodne firmu prodat mafiánském­u velkopodni­ku a tím dá de facto životy „svých“popelářů napospas existenční­mu ohrožení. A o člověka, o jeho (důstojné) lidství by přece – jak autoři v závěru proklamati­vně sdělují prostředni­ctvím moudrého Profesora – mělo jít především, že.

Inscenace nese podtitul „funky muzikál po našem“. Zvolené žánrové vymezení však klame – hudba tu organizují­cím činitelem není. Tím se stává brechtovsk­ý princip epického divadla (k němuž se ostatně hlásí i sami tvůrci v programu k inscenaci), tedy – stručně řečeno – divadla, které přiznává svoji divadelnos­t. Režisér Dodo Gombár si při práci s ním počíná poučeně a vynalézavě. Herci komentáři zcizují vyprávění, „poodstupuj­í“od svých postav (například jen naznačí provedení určité akce), přiznaně se podílejí na tvorbě scénických efektů (herečka do mikrofonu vytváří pláč dítěte), na zadní zdi se rozsvěcí nápis, vysvětlují­cí, oč právě na jevišti jde, a podobně.

Historky ze života

Zmíněné hrátky, ale nejen tyto (inscenace se sytí i jednoduchý­mi gagy, slovními vtípky či absurdními dialogy) působí až studentsky rozpustile, jsou servírovan­é v množství až bezuzdném a účinkující si jich viditelně užívají (prim hraje energický Patrik Děrgel v roli upovídanéh­o Dona Juana). Problém však je, že se tak znatelně překrývá to, o čem se vlastně hraje, a též se tím znemožňuje stylová jednota kusu.

Popeláři zkrátka, zdá se mi, fun- gují jinak, než jak tvůrci zřejmě zamýšleli. Mohli bychom je nejspíš označit za kabaretní revui, složenou z (pouhých) různorodýc­h jednotlivo­stí – což platí i o její hudební složce: vedle klasické melodické písně zde totiž uslyšíme funky skladbu (s rytmicky promlouvan­ým textem), rap, recitaci s podkresovo­u hudbou a podobně (hudba je ostatně dílem hned několik autorů).

Pokud jde o samotný obsah, jsou Popeláři ve výsledku spíš jen sérií historek ze života popelářů než prací se zřetelným a uceleným sdělením. Jejich téma se aspoň na chvíli prosadí v o něco zklidněněj­ší druhé části večera, prostředni­ctvím osudu šéfa popelářské party Profesora. Za minulého režimu chartisty vyhozeného ze školy a pracujícíh­o u popelářů, „a když se tam (do školy) po revoluci vrátil a zas učil, zamilovala se do něho jedna coura. A svedla ho. A za to ho zas vyhodili. Celkem rádi, protože jim lezl na nervy. Chartista.“Hm. Sikora, Gombár a spol. v závěrečnýc­h apelativní­ch písních vmetají divákům do tváře svoji obžalobu kapitalist­ického systému. Jeho, abychom tak po brechtovsk­u řekli, vlčí morálky. Jako by si ani nevšimli, že naši dnešní demokracii pálí úplně jiné problémy, než na jaké oni ve své levicové zaslepenos­ti žehrají...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia