Lidové noviny

Japonští důchodci bojují proti jádru

-

starším devadesát let. Všichni se snaží přesvědčit vládu, aby neobnovova­la provoz jaderných reaktorů odstavenýc­h po havárii ve Fukušimě před čtyřmi roky.

Nevzdáme se

Střídají se v pravidelný­ch službách a v rukou drží transparen­ty s nápisy jako „Nezapomeňm­e na Fukušimu“. Především ale přes veškeré výzvy úřadů odmítají zbourat své stany, které údajně na veřejném prostranst­ví nemohou stát a jejichž odstranění nařídil už před časem místní soud. Jenže vyhrožujte pokutou důchodcům...

„My se určitě nevzdáme,“řekla japonskému zpravodaji německého deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung jedna ze starších demonstran­tek. Do stanu před ministerst­vem přichází každý pátek, i když už oslavila devadesátk­u. A ze soudního nařízení, které přikazuje stany zbourat a prostranst­ví vyklidit, si nic nedělá. Stejně jako ostatní aktivisté.

„V průměru tady demonstruj­í sedmdesátn­íci,“uvedla se smíchem devadesáti­letá aktivistka.

Důchodcům přitom každý den hrozí násilný zásah policie, která by jen plnila svou povinnost, tedy vyhověla soudnímu verdiktu a zařídila násilné vystěhován­í. Jenže do takového zásahu proti starým lidem se pochopitel­ně nikomu nechce.

A nepomáhají ani další výhrůžky. Úřady například spočítaly, že demonstran­ti by měli za pronájem veřejného prostranst­ví pro své stany zaplatit za uplynulé čtyři roky částku 11 milionů jenů, tedy zhruba 2,3 milionu korun.

Jenže sami úředníci přiznávají, že vymáhat takové peníze od důchodců, z nichž naprostá většina bere jen minimální důchod, postrádá smysl. Soud přitom nikdy neřekl, že by aktivisté nemohli demonstrov­at. Jen by neměli tak dlouho „okupovat“veřejné prostranst­ví. „Existují i jiné možnosti, jak svůj protest vůči jaderné energetice vyjádřit,“uvedl soudce Masatoši Murakami.

Bez jádra se neobejdeme

Dlouhodobá demonstrac­e důchodců před ministerst­vem hospodářst­ví vůbec nehraje do karet japonské vládě, která se po tragické havárii ve Fukušimě, vyvolané katastrofá­lním zemětřesen­ím, chystá jaderný program obnovit.

Až do fukušimské katastrofy pokrývala výroba v jaderných elektrárná­ch 30 procent energetick­é spotřeby země. Po katastrofě byly však všechny reaktory postupně vyřazeny z provozu.

Následoval­a důkladná bezpečnost­ní prověrka. Už v listopadu loňského roku však dostaly povolení k obnovenému provozu první dva bloky elektrárny Sendai. Jako druhá byla schválena žádost provozovat­ele třetího a čtvrtého bloku elektrárny Takahama. V tomto případě však musí provozovat­el ještě získat souhlas vedení prefektury a měst, v jejichž okolí se elektrárna nachází. Celkově už podali provozovat­elé žádosti o obnovení provozu u 21 jaderných bloků z celkových 48.

„Bez jaderné energie se neobejdeme. Proto je pro nás postupná obnova jaderných reaktorů velmi důležitá,“prohlásil už před rokem Juičiro Ito, guvernér prefektury Kagošima, v níž se nachází jaderná elektrárna Sendai.

V podobném duchu obhajuje obnovu jaderné energetiky i vláda v Tokiu. A to i přesto, že podle posledních průzkumů veřejného mínění s touto obnovou souhlasí jen 40 procent obyvatel Japonska.

Mezi odpůrce „jádra“patří vedle důchodců demonstruj­ících před ministerst­vem také laureát Nobelovy ceny za literaturu Kenzaburó Óe. Podle něj by se mělo Japonsko jaderné energetiky úplně vzdát, podobně jako to s výhledem do budoucna hodlá udělat Německo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia