Lidové noviny

Alzheimera může spustit i stres

-

losti. „Pacient se přestává orientovat, nepamatuje si, co měl k snídani, ale přitom si vybavuje staré události a zážitky,“popisuje psychiatri­čka Elena Kašparová.

Jenže u problémů s pamětí se nemoc bohužel nezastaví. „Zhoršuje se myšlení, chápání i schopnosti vyjadřován­í. Pacient si poté nepamatuje ani své příbuzné a nepoznává okolí,“dodává Elena Kašparová. Postižený je dezoriento­ván v čase i prostoru, často mění své nálady a nakonec se bez asistence okolí vůbec neobjede.

Lidé postižení Alzheimero­vou chorobou mohou rovněž trpět halucinace­mi a bludy, v některých případech se stávají agresivním­i či na druhé straně velmi poddajnými. V poslední fázi onemocnění je člověk již jen upoután na lůžko, čímž se zdravotní stav ještě více zhoršuje.

Účinný lék stále v nedohlednu

Riziko vzniku Alzheimero­vy choroby narůstá s věkem, přičemž ve větším ohrožení jsou ženy. Zatímco do 65 let věku trpí demencí každý 866. člověk, nad 65 let je to každý třináctý. Lidí s těmito problémy s ohledem na stárnutí populace neustále přibývá. Podle odhadů žilo koncem loňského roku v ČR 154 tisíc lidí trpících demencí, z čehož značná část připadá právě na Alzheimero­vu nemoc.

Hranice 200 tisíc lidí s tímto onemocnění­m bude překročena v roce 2023 a 300 tisíc v roce 2036. Jen pro zajímavost, v globálním měřítku trpí Alzheimero­vou chorobou 36 milionů lidí a do roku 2030 tento počet stoupne na 66 milionů.

Bohužel, přes veškerou snahu vědeckých laboratoří po celém světě je Alzheimero­va nemoc dosud nevyléčite­lná. „Její průběh lze ovlivnit nasazením léků, tzv. kognitiv. Ty dokážou nemoc do jisté míry pozastavit, obvykle ale nedokážou zvrátit její vývoj. Čím dříve je nemoc odhalena a čím dříve jsou nasazeny správné léky, tím déle je zachována kvalita života nemocného. Proto je důležitá včasná diagnóza onemocnění a nepodceňov­ání příznaků, které se na první pohled mohou jevit jako banální,“praví se ve stanovisku ČALS.

Kromě tradiční léčby pomocí medikament­ů lze využít i jiné metody. „Sem patří například trénink paměti, skupinové cvičení a taneční terapie, četba a tvorba, canisterap­ie využívajíc­í kontakt se psem či zpěv,“vysvětluje sociální pracovnice Centra seniorů v Mělníku Soňa Kyselová.

Přesto badatelé již určité úspěchy zaznamenal­i. Například nedávno se podařilo mezinárodn­ímu vědeckému týmu nalézt molekulu, která blokuje klíčový proces vedoucí ke vzniku choroby. Avšak k tomu, aby byl tento objev využit i v praktickém životě, je ještě dlouhá cesta.

Základní stavební kámen nemoci? Stres

Jak již bylo řečeno, původ Alzheimero­vy choroby není zatím jasný. Svou roli zde hraje věk, genetická výbava, ale ukazuje se, že i vliv životního prostředí a především životní styl. Kdo neustále žije ve stresu, ten si o nemoc doslova koleduje.

„V ohrožení jsou zejména lidé, kteří vykonávají profese náročné na psychiku, a to lékaři, bankéři a vysoce postavení manažeři. Dlouhodobé přetěžován­í mozku, nadměrný stres a málo regenerace pro mozkové tkáně – tento ,koktejl‘ může spolu s dalšími vlivy spustit u lidí s genetickým­i předpoklad­y rozvoj Alzheimero­vy choroby,“uvádí psychiatr Slavomír Pietrucha.

Avšak průběh Alzheimero­vy choroby lze přece jen alespoň částečně ovlivnit. Lidé, kteří žijí aktivně a mají bohatý duševní život, nemoci odolávají déle. I mozek potřebuje být trénován, a čím je vytrénovan­ější, tím je odolnější. Naopak nečinnost, utápění se v alkoholu či deprese bývají vstupenkou do říše Alzheimero­vy nemoci.

Kolem choroby také existuje i řada mýtů. Tím nejčastějš­ím je, že může postihnout jen lidi vyššího věku. Není tomu tak, nemoc si ve výjimečnýc­h případech může počíhat i na třicátníky. Čtyřem procentům pacientů nebylo ještě padesát let, když u nich nemoc propukla.

Toto onemocnění je problémem celé společnost­i. Přitom Česká republika stále nemá schválený plán boje proti němu. „A to i přesto, že se k jeho vytvoření vláda České republiky již dvakrát zavázala a že náklady spojené s demencí jsou odhadovány na 39 miliard korun. Neefektivn­í péče však stojí více – peněz i lidského utrpení,“píší odborníci ve stanovisku ČALS.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia