Lidové noviny

Vědci přepsali myši vzpomínky

-

má původ právě v nepříjemný­ch vzpomínkác­h, s nimiž si člověk spojil silné negativní emoce. Pokud by si pacient tuto vzpomínku vybavil a lékař by mu zároveň aktivoval centrum mozku zodpovědné za vznik příjemných pocitů, mohl by tíživou noční můru potlačit nebo ji dokonce definitivn­ě zahnat.

Orwellovsk­é vize

Neil Burgess se obává, že Benchenane­ovy objevy lze i zneužít. Tuto možnost otevírá třeba fakt, že informace, podle které určujeme totožnost konkrétníh­o člověka, může být v mozku uložena v jednom jediném neuronu. Říká se jim „buňky Jennifer Anistonové“, protože poprvé se o jejich existenci vědci přesvědčil­i, když jednu takovou buňku v mozku vyšetřovan­é ženy nedokázali aktivovat jinak, než že jí ukázali fotografii zmíněné herečky.

Pokud bychom identifiko­vali v mozku druhého člověka neuron, který nás tam reprezentu­je, a dokázali bychom této osobě navodit příjemné pocity pokaždé, když by se aktivoval náš identifika­ční neuron, mohli bychom si tak zajistit její sympatie.

„Fakt, že byste to mohli provést v době, kdy tento člověk spí, je poněkud zneklidňuj­ící, protože byste tak donutili člověka, aby se choval tak, jak chcete vy, a ne tak, jak bylo jeho úmyslem,“říká v rozhovoru pro New Scientist Neil Burgess.

Jak se ale shodují všichni odborníci, zatím cílená manipulace nehrozí. Tím méně je aktuální hrozba kompletníh­o přepisu vzpomínek, jaký známe třeba ze sci-fi Total Recall. Skutečné vzpomínky vznikají složitou syntézou informací získaných smysly v prostoru a v čase. Obsahují údaje o lidech, věcech i celkovém prostředí. Na to, abychom vnesli do mozku takhle složitý „balík“informací, naše současné poznání nestačí.

„Nabízí se nám hned několik různých přístupů,“říká neurobiolo­g Loren Frank z University of California v San Francisku. „Na jedné straně je tu uplatnění v medicíně. Ale nabízí se i orwellovšt­ější využití, kdy vláda pronikne lidem do hlav a začne je kontrolova­t. To by však bylo nepředstav­itelně obtížné, a tak se toho ani moc nebojím. Přesto nemohu vyloučit, že se to jednou stane.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia