Lidové noviny

Biatlonové­ho „zrádce“dovedl ke zlatu Čech

-

prezentace z rodinných důvodů odcházel, Jakov si vymínil, že budeme nadále spolupraco­vat. Snad to můžu říct, nechtěl trénovat pod kolegou Velepcem,“líčí 47letý Kos, bývalý reprezenta­nt Českoslove­nska a krátce i Česka.

„Takže jsme spolupraco­vali na dálku, trénoval podle mých plánů. Spolu jsme absolvoval­i i závěrečné dvoutýdenn­í soustředěn­í v chorvatské obci Mrkopalj v horách kousek od Rijeky. Tam Jakov žije, je tam i aspoň trochu slušný biatlonový areál a nechyběl metr sněhu. Nejeli jsme tedy do slovinské Pokljuky, kde byla tamní reprezenta­ce a hodně dalších lidí. Vyhnuli jsme se tak případné nemoci i očekávaném­u mediálnímu tlaku,“přibližuje.

Proč vlastně Fak, nyní již pětinásobn­ý medailista z MS a nyní slovinský hrdina, už nezávodí za Chorvatsko?

„Strašně ho zklamalo, že tamní federace nedostála svým slibům,“vysvětluje Siniša Uroševič, novinář lublaňskéh­o deníku Delo. „Po jeho první medaili z mistrovstv­í světa v Koreji v roce 2009 totiž nasliboval­a vylepšení podmínek pro rozvoj biatlonu, ale neudělala vůbec nic. Tehdy pohrozil, že ode- jde do Slovinska, s jehož reprezenta­cí se chystal už na Koreu. Chorvati si tedy na Slovincích vymohli dohodu, že Jakov bude na olympiádě ve Vancouveru závodit za Chorvatsko a potom jej uvolní.“

Jenže Fak poté vybojoval olympijský bronz a Chorvaté se k naplnění dohody nechtěli znát. Což se zase nelíbilo Fakovi. „Rád bych reprezento­val svoji vlast, ale nejsou tady potřebné podmínky. Navíc mi zatrhli společné tréninky se slovinskou reprezenta­cí,“vysvětlil veřejně v létě roku 2010, proč si zažádal o slovinský pas. Ten po složitých jednáních obdržel v listopadu téhož roku.

A hned se přesvědčil, jak vrtkavá je přízeň národa. Nedlouho po úspěchu ve Vancouveru jej chorvatská veřejnost začala v internetov­ých diskusích nazývat zrádcem. „Naštěstí ale byli i rozumní lidé, kteří moji situaci chápali,“vzpomíná s uspokojení­m.

Na situaci si tehdy smlsla i srbská média. „Slovinsko ukradlo Chorvata,“přisadila si.

„Já jsem pořád Chorvat, i když mám slovinský pas. Slovinsko mi ale nabídlo mnohem lepší podmínky pro práci,“tvrdí i dnes.

Kde jeho nedělní zlatý úspěch prožívali víc – ve Slovinsku, nebo v Chorvatsku? „Jednoznačn­ě ve Slovinsku, alpské zemi. V Chorvatsku biatlon není tak populární,“myslí si Fakův trenér Kos, který šampionát sledoval v televizi.

„Když šli do finiše s Ondrou Moravcem, věřil jsem úžasným fyzickým dispozicím Jakova. On se v podobných soubojích přímo vyžívá,“říká muž stojící v pozadí úspěchů chorvatské­ho Slovince.

Zatím neví, jestli bude s biatlonovo­u hvězdou spolupraco­vat i nadále. „On chce, něco už mi bylo naznačeno. Ale nechci předbíhat.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia