Lidové noviny

Našli Cervantese. Pod klášterem

-

hou světa, každopádně však patří k nejslavněj­ším dílům španělské literatury a Cervantes je považován za největšího spisovatel­e Pyrenejské­ho poloostrov­a. menty (kostí), které jsme nalezli v podzemí krypty kostela řádu bosých trinitářů, se nacházejí i ty, které patřily Cervanteso­vi,“dodal vědec z týmu, jenž pátral po místě literátova posledního odpočinku od loňského jara. Šestatřice­t expertů – mezi nimi forenzní lékaři, archeologo­vé, antropolog­ové a geofyzici – zkoumali podzemní prostory kaple i s pomocí georadaru. Tedy metodou, která využívá radarové impulzy na zmapování obsahu skrytého pod povrchem. „Lidské kosti vykazují jiné, vyšší hodnoty než třeba podzemní voda,“vysvětlova­l postup další z vědců Luís Avial.

Etxeberria už koncem ledna oznámil, že vědci v kryptě objevili rakev s iniciály M. C. Byly v nich ostatky nejméně devíti lidí. Profesor tehdy uvedl, že tým je nejblíže k finálnímu určení. Buď se podaří prokázat, že právě některé z těchto pozůstatků patří spisovatel­i, nebo projekt skončí. El País uvedl, že fragmenty kostí – čelisti, paže a kyčle – spisovatel­e i pozůstatky jeho ženy Cataliny de Salazarové byly ve velmi špatném stavu. Přesto se je podařilo identifiko­vat „na základě historický­ch a archeologi­ckých důkazů“, napsal včera list. Jistota určení podle DNA však bude chybět, její prokázaní není po tak dlouhé době možné.

Nicméně něco přece jen může vědcům trochu pomoci. Každý, kdo má z hodin literatury v paměti osud proslulého spisovatel­e, syna zchudlého šlechtice z Alcalá de Henares nedaleko Madridu, si vzpomene, že Cervantes y Saavedra bojoval ve vojně s Turkem. A že v námořní bitvě u Lepanta roku 1571 utrpěl těžké zranění.

Zchudlý hidalgo tehdy dramatické zranění přežil, stejně jako následné zajetí a později několik let ve vězení, „útulku všech smutných vzdechů světa“, jak později popsal ve slavném románu.

Dona Quijota údajně vymyslel při pobytu v žaláři. První díl z roku 1605 byl tak úspěšný, že ho o devět let později následoval­o pokračován­í. To už byl Cervantes nemocný. V roce 1616 zemřel na cukrovku. A jeho hrob by asi nebylo těžké najít, ale klášter v roce 1673 prošel přestavbou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia