Lidové noviny

Extrafikan­t Fuksa píše kodex pro státní banku

-

Center For Regulatory Compliance Programs. Nepřicháze­l do cizího prostředí, neboť jejím spolumajit­elem a zároveň zakladatel­em je další bývalý ministr Radek Šmerda, který za Nečase několik měsíců vedl resort dopravy po skandály zatíženém předsedovi Věcí veřejných Vítu Bártovi. Zbylými spolumajit­eli společnost­i jsou odborníci na trestní právo Tomáš Gřivna a Lukáš Bohuslav.

Přibližně před rokem jejich firma od státu získala zakázku. Své poradenské služby poskytuje Českomorav­ské záruční rozvojové bance (ČMZRB), jejímiž akcionáři jsou ministerst­va pro místní roz- voj, financí a průmyslu. Fuksa a spol. bance zajišťují právní poradenstv­í v oblasti předcházen­í trestní odpovědnos­ti a přípravu takzvaného compliance programu – neboli souboru etických a právních pravidel pro vedení a zaměstnanc­e banky.

Společnost exposlance, který na začátku roku 2013 proslul ziskem „trafiky“ve státem ovládané společnost­i Český aeroholdin­g, tak například státní záruční a rozvojové bance pomohla s přípravou etického kodexu a programu předcházen­í trestní odpovědnos­ti.

Banka neměla vlastní tým, který by se o přípravu předpisů postaral (přestože u ostatních státních společnost­í to bývá zvykem), proto zadala zakázku externě. Bez soutěže za bezmála 300 tisíc korun ji získala právě firma Center For Regulatory Compliance Programs. Jak se firma k obchodu dostala? Zhruba před rokem a čtvrt se právníci společnost­i účastnili na ministerst­vu financí workshopu zabývající­ho se trestní odpovědnos­tí firem. Posléze měli být doporučeni bance.

Náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD) má k angažmá Fuksovy společnost­i výhrady. „Ministerst­vo financí v žádném případě tuto firmu bance nedoporuči­lo. Skutečnost budeme prověřovat,“řekl LN Pros, který sedí v dozorčí radě banky. Její šéf Ladislav Macka na dotazy, proč jeho organizace oslovila zrovna Fuksovu firmu, neodpovědě­l. Na otázky neodpovědě­l ani samotný Fuksa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia