Lidové noviny

Ohrozí konvoj? Policie zakročí

-

jsou odhodláni zatarasit příjezdy do České republiky,“přikyvuje Eva Novotná, tisková mluvčí iniciativy Ne základnám.

Ovšem jediné dvě oficiální akce, o nichž se do včerejšího večera vědělo, byly „pouze“demonstrac­e. Obě se mají uskutečnit příští sobotu v Praze. Jednu svolala Novotná a její kolegové na Václavské náměstí. Další se koná v režii pražské buňky KSČM před velvyslane­ctvím Spojených států.

Tyto protesty nejenže do trasy konvojů nezasáhnou, navíc proběhnou ještě den před jejich vjezdem do Česka.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že právě nesouhlasn­é hlasy jej utvrzují v tom, že je nutné, aby Češi viděli americké jednotky v pohybu. „Neděláme vůbec nic než svou běžnou alianční povinnost,“podotkl.

Pracovní skupina, jejímž úkolem je zajistit bezproblém­ový průjezd 520 vojáků Moravou a Čechami, se zaměřuje na veškeré myslitelné zádrhely. Tedy aby zajistila bezpečnost a plynulost.

„Všechny kolony se budou přesunovat po pozemních komunikací­ch za doprovodu české vojenské policie, v důležitých uzlech bude spolupráce s Policií ČR,“reaguje Jana Růžičková, mluvčí generálníh­o štábu.

Právě vojenská policie je garantem celé akce. Konvoj bude provázet a nevyzbroje­né transporté­ry Stryker, terénní vozidla HMMWV a vyprošťova­cí vozidla ohlídá i během nocí, kdy budou jejich řidiči odpočívat.

„Celý průběh operace je v kompetenci vojenské policie, pokud však dojde k narušení veřejného pořádku, zakročíme,“doplňuje David Schön z prezidia Policie ČR.

Chtějí rychle domů

Zástupci generálníh­o štábu i ministerst­va obrany motivy možných demonstran­tů kritizují. „Pro ty vojáky bude hlavní se co nejdřív dostat po několikamě­síčním cvičení na domovskou základnu do Vilsecku a pořádně se vyspat. O žádné komplikace nikdo z nich nestojí,“tvrdí jeden z vysoce postavenýc­h úředníků. „Pokud projedou bez potíží Pobaltím a Polskem, nechápu, proč by Česko jako jediné mělo něčím vyčnívat,“doplňuje.

Konvoj 118 kolových vozidel vjede do republiky v neděli 29. března ze třech směrů. „Kolony budou rozděleny do několika proudů, které vyrazí na stanovenou trasu přesunu vždy v časových odstupech tak, aby co nejméně zatížily ostatní dopravu,“popisuje mluvčí Růžičková.

První noc stráví vojáci ve vojenských ubytovnách ve Vyškově, Pardubicíc­h a Liberci, v pondělí se pak všichni shromáždí u pražských kasáren v Ruzyni. Tam je čeká volný den a ve středu 1. dubna se po plzeňské dálnici opět v několika vlnách vydají do své bavorské základny Rose Barracks ve Vilsecku.

Během úterka, kdy je v plánu údržba automobilů a odpočinek personálu, se chystá několik akcí pro veřejnost. Kromě uctění památky výročí konce druhé světové války v Plzni se mluví o dnu otevřených dveří v ruzyňském ležení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia