Lidové noviny

„Kontejnery“na jedno použití

-

Obec na Kolínsku ale neuvažoval­a jen v horizontu jednoho roku. „Už před těmi pěti lety jsme kalkuloval­i s tím, že boom dětí se přelije dříve nebo později do základních školy,“upřesnila starostka.

Jednopatro­vou budovu proto nechali napojit na současnou základní školu. „A v úterý nám přišlo vyrozumění, že dostaneme dotaci na přístavbu vrchního patra,“dodává Teršová.

Právě v něm vzniknou další tři učebny. A v případě, že se dětí do školky bude hlásit čím dál méně, mohou se vytvořit další i ve spodním patře.

Školy mají jinou výšku stropů

Podobně jako Poříčany ale většina obcí zatím neuvažuje. Aby toto řešení fungovalo, musí se mu totiž přizpůsobi­t samotná stavba.

„Jeden z hlavních parametrů na mateřskou školku oproti základní nebo střední škole je jiná světlá výška místnosti. U mateřské ško- ly je to 2,5 metru, u školského objektu to musí být vždy tři metry,“vysvětluje Jan Petr, marketingo­vý ředitel společnost­i Touax, která dodala budovu do Poříčan. Obec proto schválila rovnou vyšší stropy. Řada starostů ale trvá na parametrec­h mateřské školy. „Drtivá většina investorů, hlavně z řad veřejné správy, řeší pouze jednorázov­ou potřebu. Přitom více a více argumentuj­í vůči voličům, že se modulová stavba dá použít variabilně,“zmiňuje Petr.

Právě k tomu, aby se budova dala využít pro více účelů, dlouhodobě nabádámini­str školství Marcel Chládek (ČSSD). Loni spustil fond s 1,5 miliardy korun. A jednou z hlavních podmínek pro čerpání těchto peněz je právě záruka variabilit­y.

„Chceme, aby v době, až skončí boom, mohla obec použít budovu jako například startovací byty nebo knihovnu,“sdělil Chládek.

Poslankyně Anna Putnová (TOP 09) ze školského výboru zase vyzvala obce, aby se s ohledem na demografic­kou situaci chovaly zodpovědně­ji. „V minulé době se školky rušily, teď se musí hledat prostory, kde by opět byly, a pak místo nich například základní školy,“myslí si.

I když ale starostové ještě před výstavbou mateřské školy slyší o možnosti, že by budova mohla mít vyšší stropy a později by se mohla využít i jinak, názor nemění. „Ne všichni na to slyší. Když si vezmeme, že první školka tohoto typu u nás vznikla před pěti lety, tak je to asi ještě krátká doba,“obává se marketingo­vý ředitel.

Vyšší poptávku po výstavbě základních škol vzhledem k populační křivce ale také společnost nezaznamen­ává. „Objevují se první vlaštovky. Nedá se ale rozhodně říct, že by nyní nastal zlom. Stále jsou pro nás hlavní školky,“doplnil Petr.

Ročně Touax postaví na území Česka a Slovenska 15 modulových školek.

Tento počet je ale vzhledem k tomu, že se v posledních letech opakovaně nedostane do školky až 60 tisíc dětí, malý. Demografov­é mluví o náporu takzvaných Husákových vnuků – tedy potomků osob, které se narodily v 70. letech minulého století, kdy vrcholila propopulač­ní politika Českoslove­nska.

Před volbami sliby, pak ticho

I když při posledních několika volbách v Česku skloňovaly téma nedostatku míst ve školkách téměř všechny politické strany, číslo nepřijatýc­h dětí se nemění.

Ačkoliv jsou náklady na výstavbu modulové budovy nižší v průměru o 30 procent, řada obcí nemá peníze ani na tuto variantu.

Nejhůře je na tom s nedostatke­m míst ve školkách nyní prstenec okolo Prahy, kde vznikly satelity bez občanské vybavenost­i. Například v obci Psáry počet obyvatel najednou vzrostl z 1200 na čtyři tisíce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia