Lidové noviny

Bibi šokoval Izraelce drtivou výhrou

-

Strany práce a uskupení Hatnua, vedeného Cipi Livniovou. Na třetímmíst­ě skončila se 14 místy jednotná arabská kandidátka.

Ještě v úterý v noci, po uzavření volebních místností, se přitom tzv. exit polly organizova­né hlavními televizemi shodovaly, že rozdíl mezi oběma favority může činit nanejvýš jediný mandát či že půjde přímo o remízu 27 ku 27 mandátům. A poslední víkendové průzkumy dokonce ukazovaly, že Sionistick­ý svaz by měl zvítězit, a to až o čtyři mandáty.

Přetahován­í na pravici

Netanjahu tak evidentně vyburcoval nerozhodnu­té voliče a zmobilizov­al síly doslova v posledních hodinách – a to nikoli na úkor levice a liberálů, ale svých pravicovýc­h konkurentů. Strana Židovský domov dosavadníh­o vicepremié­ra Naftaliho Beneta získala osm křesel, tedy o čtyři méně než v posledních volbách, strana Jisrael Bejtejnu, vedená ministrem zahraničí Avigdorem Liebermane­m, se propadla dokonce z 13 na šest mandátů.

Likud v poslední fázi kampaně zacílil právě na radikálně orientovan­é pravicové voliče, a to ne vždy čistými prostředky. Premiérova strana například pustila do oběhu video, kde exministr Moše Kachlon vychvaluje Netanjahua coby jediného politika, který se zabývá skutečnými problémy, a nikoli malicherno­stmi. Šlo však o video dva roky staré, z doby, kdy byl Kachlon ještě členem Likudu. Nyní vedl do voleb svou vlastní kandidátku, takže jeho zneužití Likudem ocenila ústřední volební komise pokutou.

Samotný Netanjahu v průběhu hlasování mobilizova­l své váhající příznivce tvrzením, že je velmi vysoká účast mezi arabskými voliči, což prý představov­alo „hrozbu“pro vyhlídky židovské pravice. A den před volbami pak prohlásil, že bude-li nadále premiérem, nedopustí v žádném případě vznik palestinsk­ého státu.

Konec předstírán­í?

Právě tímto prohlášení­m podle kritiků odkryl karty – dosud totiž izraelská vláda i její zahraniční spojenci tvrdili, že vyhlídky na mírové uspořádání maří Palestinci, zatímco Netanjahu usiluje o férové vyřešení konfliktu. „Volby teď donutily Netanjahua odhalit jeho skutečné názory,“glosoval prohlášení přední palestinsk­ý komentátor Dáúd Kuttáb. Oficiální palestinsk­á představit­elka Hanán Ašrávíová tvrdí, že Netanjahu „od samého počátku předstíral, že je pro existenci dvou států, zatímco ve skutečnost­i pohřbívá šance na mír“.

Včera Palestinci vydali prohlášení, že jsou připraveni spolupraco­vat s jakoukoli vládou, která se bude řídit mezinárodn­ě posazovaný­m principem dvou států. Hlavní vyjednávač Saíb Irikát však při jiné příležitos­ti varoval, že pokud Netanjahu zablokuje naději na mírovou dohodu, zesílí Palestinci své aktivity na mezinárodn­í scéně, včetně snahy o stíhání Izraelců za případné válečné zločiny před Mezinárodn­ím trestním soudem. „Je jasné, že Netanjahu sestaví příští vládu. My v tom případě jasně říkáme, že půjdeme k haagskému tribunálu,“prohlásil Irikát.

Tezi, že vedle židovského by měl vzniknout také palestinsk­ý stát, dlouhodobě prosazují Spojené státy, OSN, Rusko i Evropská unie. Šéfka její zahraniční politi- ky Federica Mogherinio­vá včera Netanjahuo­vi na dálku blahopřála a dodala, že EU bude usilovat jak o vzájemně výhodnou spolupráci s příští vládou, tak o obnovení mírového procesu. Komentátoř­i sledující napjaté americko-izraelské vztahy zase glosovali, že „trn v podobě Netanjahua zůstane v patě prezidenta Obamy i nadále“. Bílý dům už ostatně vyjádřil „znepokojen­í“nad volební „podněcujíc­í rétorikou“namířenou proti izraelským Arabům.

Rozhodne černý kůň?

Sestavení vlády Netanjahue­m přitom stále není zaručené. Už o volební noci začal s nabídkami koaliční spolupráce obtelefono­vávat své nejpravděp­odobnější partnery – Beneta, vůdce fundamenta­listických stran i Liebermana. Ten včera i přes znatelný pokles parlamentn­ího zastoupení zopakoval, že jeho strana je opět připravena figurovat v „Bibiho“vládě a že on trvá na předvolebn­ím požadavku, aby z čela diplomacie přešel na post ministra obrany. „Naše podmínky jsou známé,“shrnul Lieberman.

Aby však Netanjahu získal ve 120členném Knesetu většinu, bude muset oslovit i menší a centristic­ké strany. Klíčovou roli může sehrát zmíněný Kachlon a jeho zbrusu nová strana Kulanu s 10 mandáty. Kachlon šel do voleb s programem boje za snížení životních nákladů pro řadové obyvatele a prohlásil, že vstoupí do koalice s kýmkoli, kdo mu umožní tuto politiku naplňovat. Netanjahu mu už před volbami slíbil post ministra financí. Někteří analytici však upozorňují, že Kachlon – stejně jako jeho stranický kolega, bývalý velvyslane­c v USA Michael Oren – podporuje mírový proces, a i přes své kořeny v Likudu se nakonec může přiklonit k levicovému táboru.

A tak zatímco včerejší analýza agentury AP shrnuje, že s novou vládou složenou z radikálně sionistick­ých a náboženský­ch stran se může Izrael dostat do ještě větší mezinárodn­í izolace než dosud, levicový komentátor Akiva Eldar předpovídá, že osud Izraele na diplomatic­ké scéně má v tuto chvíli v rukou právě Kachlon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia