Lidové noviny

Odškodné Řekům získává podporu v Bundestagu

-

Válečné reparace, které požaduje po Německu nová řecká vláda, nejdříve podporoval­a jen postkomuni­stická Levice (Die Linke). Nyní se ale situace mění. Na řecké požadavky slyší stále více politiků z vládní sociální demokracie (SPD) a také němečtí Zelení, napsal server EurActiv.

„Podle mě je to jasné: měli bychom finančně odškodnit oběti a jejich příbuzné,“prohlásila Gesine Schwanová, šéfka sociálněde­mokratické Komise pro základní hodnoty a kandidátka na post německé hlavy státu. Podle ní se stala Řecku „hrozná nespravedl­nost“. V jejím názoru ji podporuje i stranické číslo dvě Ralf Stegner. „Téma odškodnění za nacisticko­u okupaci bychom neměli spojovat se současnými jednáními kolem eurokrize,“myslí si.

Řecké požadavky nelze podle šéfa poslanecké­ho klubu Zelených Antona Hofreitera „jednoduše zamést pod koberec“. Německé reparace Řecku totiž podle něj nebyly morálně ani právně uzavřeny.

V nacistický­ch plynových komorách přitom bylo zavražděno na 50 000 řeckých Židů a nacisté se během války Řekům krutě mstili i za jejich odpor proti okupaci: spáchali v zemi hned několik masakrů, z nichž asi nejznámějš­í je ten v obci Distomo z 20. června 1944, kdy nacisté zabili 218 civilistů. Nacistická okupace vedla také k četným hladomorům. Jen během první zimy za okupace zemřelo hlady na 100 tisíc Řeků, řekl Euractivu řecko-německý historik Hagen Fleischer.

Co chtějí Řekové?

Vláda Alexise Tsiprase proto nyní žádá splacení nacistické „půjčky“ve výši 476 milionů říšských marek, což ocenila na 11 miliard eur. Historici ale tuto sumu snižují spíše na pět miliard. Atény také žádají kompenzaci za masakr v obci Distomo, kdysi dostali 115 milionů marek, dalších 28 milionů prý ale stále Berlín dluží.

Vláda Angely Merkelové tyto požadavky odmítá, protože prý po znovusjedn­ocení země ztratily legitimitu. Proti jsou jak vládní CDU/CSU, tak i opoziční euroskepti­ci z AfD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia