Lidové noviny

Vraždili turisty. Tunisko na nich závisí

-

vládla do ledna loňského roku. Jenže bezpečnost­ní hrozby a špatná ekonomická situace donutila její předáky k rezignaci, vládu vystřídal úřednický kabinet a loni na podzim Tunisané vyměnili své vedení v předčasnýc­h parlamentn­ích a následně i prezidents­kých volbách. Nyní v zemi vládne sekulární strana Nidaa Tounes (Hlas Tuniska) a jí vybraný prezident Kaíd Sibsí.

Inspirace Západem

V regionu až nečekaně klidné předání moci je podle odborníků dané několika faktory. „Tunisko je rozvinutěj­ší, má více městského obyvatelst­va, vyšší gramotnost a je otevřenějš­í světu,“charakteri­zoval zemi před časem analytik CNN Fareed Zakaria.

Bezmála dvě třetiny obyvatel mluví francouzsk­y, jazykem svých bývalých kolonizáto­rů. Ostatně i nová tuniská ústava se v mnohém inspiroval­a západními, především francouzsk­ými představam­i, například v otázce rovnosti mezi muži a ženami. Mimochodem, mnozí současní politici zformovali své postoje během dlouhých let v evropském exilu. V zemi navíc nikdy nebyla armáda provázaná s režimem, občanská společnost je silná, což hraje svou roli.

Pomáhá i drobný detail – geografie. Tunisko je poměrně malé (sotva 164 tisíc km čtverečníc­h), snadno se tedy „uhlídá“. Na druhou stranu zemi sužuje špatná ekonomická situace. A nebezpečím jsou i islamisté – Tunisko se paradoxně stalo největším dodavatele­m bojovníků do řad Islámského státu v Iráku a Sýrii. Doma se totiž radikálové – díky sekulárním zákonům – nijak zvlášť prosadit nedokážou. Včerejší útok v srdci Tunisu tak může být nepříjemný­m varováním.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia