Lidové noviny

Litviněnko odhaloval spojení politiků s mafií

-

ko. Před soudem, který probíhá v Londýně, to nyní prohlásil důležitý svědek v kauze Litviněnko, bývalý agent KGB Jurij Švec.

Podle Švece jeho kolega Litviněnko tyto informace stačil předat Britům a Ivanov tak přišel o provizi ve výši 15 milionů dolarů. Motivem vraždy mohla být kromě msty snaha zabránit Litviněnko­vi, aby pokračoval v odhalování faktů o napojení ruských politickýc­h špiček včetně prezidenta Vladimira Putina na organizova­ný zločin.

Litviněnko údajně zjistil, že hlavní ruský bojovník proti drogám a bývalý šéf KGB v Petrohradě Ivanov spolupraco­val s tam- bovskou mafií. Ve výsledku „Tambovští“(

získali kontrolu nad petrohrads­kým přístavem, který sloužil jako překladišt­ě drog a zdroj zisků z daňových úniků při exportu ropy.

Švec, který emigroval do USA, není tím nejvěrohod­nějším svědkem. Jeho tvrzení, včetně prohlášení „Litviněnka nemohli zabít bez vědomí Putina“, jsou ale velmi závažná. Tvrdí také, že Litviněnko připravova­l zprávy i o někdejším poradci prezidenta a současném místopředs­edovi vlády Igoru Šuvalovovi.

VKremlu reagují na soudní přelíčení v Londýně po svém. 9. března Putin vyznamenal podezřeléh­o z vraždy Litviněnka, poslance ruské dumy Andreje Lugového medailí Za zásluhy o vlast II. stupně. Není od věci, že současně dostal řád další Putinův chráněnec, čečenský lídr Ramzan Kadyrov. Ten je pro změnu podezírán z účasti na několika vraždách.

Zpochybněn­ý detektor lži

Ve prospěch Lugového hovořil dosud detektor lži. V roce 2012 za ním přijeli do Moskvy dva britští pracovníci firmy UK Lie Tests. Ruská média ihned po testování oznámila, že Lugovoj je ne- vinen. Jenže před soudem nyní vystupují britští experti, kteří firmu UK Lie Tests usvědčují z neprofesio­nality. Kromě špatně položených otázek se údajně Lugovoj během testu vrtěl, což je nepřípustn­é. Profesor Ray Bull, nejznámějš­í britský soudní psycholog, tvrdí, že obelhat detektor není pro školeného člověka problém. Kromě toho se ukázalo, že „specialist­é“, kteří letěli do Moskvy zpovídat Lugového, byli v minulosti trestáni a neměli požadované vzdělání. Kromě toho si je objednal ruský novinář Alexandr Korobko. Za tři dny práce jim zaplatil 5100 liber plus náklady.

Litviněnko byl v roce 2006 otráven v Londýně, kam utekl z Ruska, radioaktiv­ním plutoniem. Podezřelý Lugovoj s ním popíjel v osudný den čaj v hoteluMile­nium. Nyní byly zveřejněny záběry z bezpečnost­ních kamer, na kterých Lugovoj před příchodem Litviněnka odchází na WC, kde později byly nalezeny extrémně vysoké hodnoty radioaktiv­ity.

Během přelíčení vyvstává řada otázek – je například možné, že v kauze Litviněnko sehrály významnou roli i ukrajinské tajné služby a že do věci byli zapleteni lidé italského expremiéra Silvia Berlusconi­ho. Do konce března by soud měl spletenec dohadů definitivn­ě rozmotat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia