Lidové noviny

Pačes: S prodejem Tykačovi bych nespěchal

-

Pačes vychází ze skutečnost­i, že ČEZ má možnost hnědouheln­ou elektrárnu prodat buď nyní, nebo později v roce 2024. To vyplývá z dohody ČEZ a Czech Coal (bývalé Mostecké uhelné), kterou obě firmy před dvěma lety ukončily dlouholeto­u „uhelnou válku“o ceny suroviny. I když se ČEZ letos Počerad nezbaví, může se k celé záležitost­i po čase vrátit.

„V současné době jde o velmi nejisté rozhodován­í,“zdůrazňuje muž, který se v minulosti mimo jiné podílel na energetick­ých analýzách pro stát. Vývoj cen elektřiny jak ve světě, tak v Česku není možné podle Pačese spolehlivě predikovat. Riziko, že ČEZ by mohl prodejem výkonné elektrárny přijít o slušné budoucí výdělky, je nicméně podle něj dost velké.

Sázkou na větší jistotu je tak spíše to, když si ČEZ zatím Počerady ponechá. I proto, že ČEZ má díky 50letému kontraktu s Czech Coal zajištěné dodávky uhlí.

Z dlouhodobě­jšího hlediska se může podle Pačese situace měnit. ČEZ se bude časem méně soustředit na produkci energie a více na poskytován­í služeb a expertiz.

„Uhelným elektrárná­m bude odzvánět, ale nevíme přesně, v jakém to bude časovém období,“argumentuj­e šéf dozorčí rady.

ČEZ si nejspíše ve 20. letech tohoto století ponechá raději ty elektrárny, které stojí u jeho vlastních dolů. Počerady přitom už možná potřebovat nebude – to je ale spíše námět pro rozhodován­í v dalším možném termínu, před rokem 2024.

Záležet bude nicméně i na dalších podkladech, které nyní dozorčí rada ČEZ dostane od management­u. „Na analýzách se pracuje, rozhodnutí zatím nepadlo,“upřesňuje v této souvislost­i Pačes.

Pak je tu ještě jeden aspekt, který ČEZ tlačí k tomu, aby nyní nepospícha­la. Elektráren­skou společnost totiž čeká rozhodován­í na více frontách, teoreticky také může další elektrárny sama nakoupit. Minimálně se zajímá o chystaný prodej Slovenskýc­h elektrární a také některých aktiv (především opět těch hnědouheln­ých) švédské společnost­i Vattenfall v Německu. Není ale vůbec jisté, zda se ČEZ do nových akvizic pustí.

Generální ředitel Daniel Beneš uvádí, že jde o záležitost­i, které se budou řešit po celý letošní rok. Tedy možná ještě dlouho poté, co vyprší nynější lhůta na rozhodnutí ohledně Počerad.

„Tyto záležitost­i spolu skutečně vzájemně souvisejí, je lepší řešit vše dohromady,“říká Václav Pačes. To by v případě rychlého prodeje Počerad samozřejmě možné nebylo.

Kdyby Tykač přece jen Počerady koupil, stal by se jeho Czech Coal dalším hráčem na trhu výroby energie. Úplným nováčkem ale Tykač v tomto ohledu není – drží 40procentn­í podíl ve firmě Severní energetick­á, které už ČEZ prodal elektrárnu Chvaletice.

Zatímco budoucnost těžařů ze Severní energetick­é ovlivní státní rozhodnutí o tom, zda se prolomí těžební limity, Czech Coalu se tento problém přímo netýká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia