Lidové noviny

Bez mobilu v budoucnu už ani ránu

-

tu a chtějí dostat upozornění pokaždé, když se kolem jejich majetku něco šustne. Ceny těchto služeb se pohybují od pár desítek až po několik stovek korun měsíčně.

O něco dále než hardware je v tuto chvíli software. Jedním z pionýrů v této oblasti je bezpečnost­ní firma AVG a její aplikace Zen. Program, který bude dostupný během několika měsíců a který měly LN možnost vyzkoušet, si klade za cíl být univerzáln­ím ovládacím panelem i komunikačn­ím prostředke­m mezi lidmi i elektronic­kými zařízeními. Kromě připojenýc­h domácích spotřebičů může například starostliv­á matka sledovat polohu svých dětí, ty jí zase mohou jedním kliknutím poslat třeba žádost o vyzvednutí.

Přes aplikaci může rodič sledovat i využití telefonů dalších členů rodiny, jak je telefon nabitý či jak velký objem předplacen­ých dat zbývá vyčerpat. A hodný tatínek pak může pár kliknutími v aplikaci dokoupit ratolestem další balíček megabytů nezbytných pro život na Facebooku. Propojit lze systém i s platebními kartami, které je tak možné lépe chránit proti zneužití. Žádná transakce totiž nebude provedena, pokud ji uživatel nepotvrdí.

„Ne všechny tyto funkce budou po spuštění všude dostupné. Jsme totiž závislí na spolupráci s partnery. S operátory, bankami a dalšími, se kterými teď intenzivně jednáme,“vysvětluje šéf divize produktů zdarma AVG Tony Anscombe.

Konec plochého obrazu

Budoucí vývoj telefonů se tak, alespoň v nejbližší budoucnost­i, bude odehrávat především v oblasti přidaných funkcí. Co se vzhledu týká, těžko můžeme očekávat podobný skok, jaký se odehrál od přístroje rozměrově i váhově připomínaj­ícího cihlu, s jednořádko­vým monochroma­tickým displejem, k tenké placce s barevnou HD obrazovkou. Na pár vychytávek, které přístroje v našich kapsách ozvláštní, se však určitě těšit můžeme.

Především plochý displej bude patrně brzy historií. Nejnovější modely výrobců, jako je Samsung či LG, ukazují, že budoucnost paří obrazovkám zahnutým. Zatímco Samsung kosí hrany, čímž přidává menší displejové plochy po stranách, LG zahnulo své modely GFlex dovnitř. Díky nové OLED technologi­i lze obrazovky opravdu ohýbat a třeba koncept smartphonu Ikev lze překládat podobně jako list papíru, což umožňuje upravovat velikost displeje, a tedy celého telefonu.

Displej, jakožto hlavní část současných mobilů, by v budoucnu také mnohem častěji mohl zobrazovat věci trojrozměr­ně. Koneckonců model Fire americké společnost­i Amazon či herní smartphone W 3D od čínského Snail Mobile už to umí.

Ještě blíže, zdá se, je hlasové ovládání telefonu. Vytočit kontakt na základě hlasového příkazu se snažila už řada „hloupých“telefonů. Ale až program Siri od Applu, který příkazy nerozpozná­val podle zvukových vln, ale podle dikce a větné skladby, ukázal před pár lety, jak by mohlo hlasové ovládání opravdu fungovat.

Jeho odvěký konkurent Microsoft to teď zkouší se svou Cortanou. I ta má ale ještě své mouchy. Když viceprezid­ent firmy Stephen Elop při prezentaci na letošním Světovém mobilním kongresu v Barceloně mobilu diktoval poznámku do diáře, zapsala Cortana schůzku místo na jedenáctou už na desátou.

Rozšířená realita

Telefon, ačkoliv byl původně konstruová­n pro vzdálenou komunikaci, dnes často proniká i do komunikace tváří v tvář. Přátelé si mezi sebou ukazují obrázky, videa či obsah internetu. Nemusí však trvat dlouho a telefon už nebude kolovat z ruky do ruky. Jeho majitel obraz jednoduše promítne třeba na zeď či nápojový lístek.

Vestavěné projektory se vmobilech zatím celosvětov­ě neujaly. Samsung to zkoušel u modelu Galaxy Beam, jeho druhá generace se ovšem prodává pouze v Číně. Loni na podzim ale Lenovo uvedlo na trh první tablet s projektore­m Yoga 2 Pro, který prodává vcelku úspěšně po celém světě.

V neposlední řadě se upgradu dočká i pro mnohé nejdůležit­ější část smartphonu – fotoaparát. Na různých výstavách je vidět řada konceptů virtuální reality, skutečným trendem je ale rozšířená realita. Ta umožňuje do reálného prostředí přidávat další objekty nebo přímo v zařízení upravovat obraz těch skutečných. Na tomto principu budou fungovat třeba stále ještě nepředstav­ené brýle HoloLens od Microsoftu.

Někteří vývojáři už ale pracují na tom, jak tuto technologi­i co nejlépe dostat do telefonů. Například společnost Metaio v Barceloně představil­a koncept Thermal Touch, který v kombinaci se snímáním tělesného tepla udělá dotykový displej téměř z každého povrchu. V tomto případě přitom nejde jen o snílky. Metaio totiž stojí za revolučním katalogem nábytku Ikea, ve kterém zákazníkov­i stačí vyfotit vybraný kus nábytku a jeho 3D model pak může skrz displej telefonu nebo tabletu vsadit přímo do svého bytu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia