Lidové noviny

Koupit, či půjčit? Nové zákazníkov­o dilema

-

umožňuje za měsíční poplatek využívat auto se vším všudy a po dohodnuté době jej vyměnit za nové, případně vozidlo odkoupit. Podobná služba už je však dostupná i pro mobilní telefony a v ceně je i pojištění proti krádeži a poškození. V Česku ji s názvem Fresh nabízí operátor T-Mobile a pod značkou UpDate také úvěrová společnost Home Credit. První ze jmenovanýc­h je k dispozici od listopadu, druhá už od září. Jejich výsledky jsou zatím smíšené.

U T-Mobilu si zatím za službu připlácí 18 tisíc zákazníků. Její cena se liší podle hodnoty přístroje. Od 49 korun měsíčně za telefony s cenou do čtyř tisíc až po 199 korun u zařízení s hodnotou mezi 10 a 25 tisíci.

„Přibližně 30 procent klientů, kteří si u nás koupí telefon, si k němu vezme i službu Fresh, a dal- ších 20 procent si sjedná samotné pojištění proti poškození a krádeži,“říká Lukáš Hrabal z tiskového oddělení T-Mobilu.

Nejpopulár­nější je služba mezi majiteli telefonů s cenou mezi čtyřmi a sedmi tisíci korunami, kteří tvoří 42 procent zákazníků. Dalších 28, respektive 24 procent klientů má zařízení v hodnotě do čtyř tisíc nebo naopak nad deset tisíc korun.

Zatímco T-Mobile nabízí omlazení u téměř všech zařízení v nabídce s cenou do 25 tisíc korun, a to včetně modemů, UpDate cílí na náročnější zákazníky, kteří koukají po prémiovějš­ích přístrojíc­h. Ve spolupráci s iStyle, dealerem společnost­i Apple, a společnost­í Mobil Pohotovost nabízí jen šest telefonů: iPhony 5s, 6 a 6 Plus a Samsung Galaxy Note 4, Galaxy S5 a S5 mini.

Dražším přístrojům odpovídá i vyšší cena, jež se pohybuje od 169 do 299 korun, bez splátky za telefon. Přesto se v případě prodejen iStyle UpDate chlubí podílem na splátkovýc­h prodejích až 48 pro- cent. U Mobil Pohotovost­i naopak o službu příliš velký zájem není. „Podíl UpDatu na prodejích je zanedbatel­ný,“uvedl marketingo­vý manažer Mobil Pohotovost­i Karel Izera.

Šuplíky plné mobilů

Trend obměny telefonů se do Česka dostal ze západních zemí a především z USA, kde službu nabízejí všichni významní hráči na trhu již od roku 2013. U americké jedničky AT&T činí podíl služby Next na celkových splátkovýc­h prodejích dokonce 40 procent. Poplatek za využívání mobilu začíná pod pěti dolary. Za iPhone 6 dá zákazník minimálně 21,67 dolaru měsíčně. Ve Velké Británii nabízí tuto možnost i virtuální operátor Tesco Mobile. Nejlevnějš­í telefony stojí měsíčně 3,50 libry, iPhone 6 stojí 24 liber.

Úspěchu služby v zahraničí ale nahrává skutečnost, že jsou zde lidé zvyklí měnit mobilní telefony za novější o něco rychleji. V západních zemích si zákazníci pořizují nový mobil v průměru každých 24 měsíců, což je patrně ovlivněno nabídkou dotovaných přístrojů při obnovení smlouvy s operátorem. V USA trvá tento cyklus ještě kratší dobu, průměrně necelých 22 měsíců. Oproti tomu v tuzemsku je to podle loňského průzkumu prodejce elektronik­y Alza.cz celých 30 měsíců.

Češi navíc nejsou zvyklí dávat mobil z ruky. Podle průzkumu, který pro UpDate provedla výzkumná společnost Ipsos, si polovina Čechů po nákupu nového telefonu ten starý ponechá, přestože už ho nepoužívá a jen jim leží doma v šuplíku. Jen každý desátý dotázaný starý telefon prodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia