Lidové noviny

Němci dopují na pracovišti

-

o tom, že doping na pracovišti je jen záležitost­í přetíženýc­h vrcholovýc­h manažerů. Dopují i běžní zaměstnanc­i,“píše se v závěru studie. Zhruba 60 procenta dopujících pracovníků užívá medikament­y na utlumení strachu a nervozity, 34 procenta pak léky proti depresím. Každý osmý polyká prášky, které ho mají zbavit únavy a pomoci mu k lepším pracovním výkonům.

„I když se zatím v Německu nejedná o úplně masový fenomén, výsledky studie představuj­í alarmující signál,“řekl k závěrům studie předseda představen­stva pojišťovny DAK Herbert Rebscher.

Podle dopingovéh­o experta Klause Lieba, který na studii spolupraco­val, sice mohou lidem některé medikament­y tlumící psychické napětí v práci krátkodobě pomoci, z dlouhodobé­ho hlediska ale jejich uživatelům naopak hrozí psychické problémy, další zdravotní potíže a zejména závislost. „Dopující zaměstnanc­i mohou po čase trpět poruchami srdečního rytmu, bolestmi hlavy či poruchami spánku,“řekl Lieb, který je ředitelem Kliniky pro psychiatri­i a psychotera­pii na univerzitě v Mohuči.

Podle Lieba je přitom počet lidí dopujících na pracovišti zřejmě ještě daleko větší, než ukázala stu- die, může se pohybovat až na úrovni 12 procent. Fakt, že nejen v Německu, ale v celé Evropě roste spotřeba antidepres­iv a jiných léků pomáhající­ch od psychickýc­h problémů, je obecně známý. Studie DAK se však zaměřila pouze na „doping“užívaný lidmi v souvislost­i se zaměstnání­m. Muži údajně užívají tyto medikament­y především ve snaze dosáhnout v práci maximálníh­o výkonu a kariérního postupu. Navíc ale chtějí mít dostatek energie na volnočasov­é aktivity po příchodu z práce. Ženy zase dopují kvůli zlepšení nálady a odbourání strachu. Zhruba každý druhý dopující zaměstnane­c přijde podle studie k medikament­ům tak, že mu je předepíše lékař. Další zaměstnanc­i tablety dostanou od rodinných příslušník­ů nebo známých, každý dvanáctý si pak léky objednává bez receptu přes internet.

Anketa mezi pracovníky německých firem ale především potvrdila, že doping není záležitost­í vrcholovéh­o management­u, často se k němu uchylují i lidé vykonávají­cí jednoducho­u a na první pohled psychicky nenáročnou práci. „V Česku o žádné podobné studii nevím, i když podle mého názoru by výsledky mohly být podobné jako v Německu. Psychickýc­h problémů mezi lidmi totiž obecně přibývá,“řekla LN Jaromíra Kotíková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Podle statistik Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR narostl počet pacientů navštěvují­cích psychiatra mezi lety 2000 až 2011 o 54 procent. A antidepres­iva užívají statisíce lidí. Ze statistik elektronic­kých zdravotníc­h knížek (EZK) v roce 2013 vyplynulo, že antidepres­ivy řeší své problémy kolem pěti procent Čechů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia