Lidové noviny

Jasný průběh, ale jen těsné vítězství

-

20 kolech pět bodů náskok na Spartu a devět na Jablonec. Kdo ví, možná sledujeme rozhodujíc­í okamžiky celé soutěže. Plzeň je v trháku. „U nás je nejsilnějš­í,“uznali slávisté, kteří dlouho odolávali tlaku.

Jejich trenér Miroslav Beránek to před výkopem přesně vystihl: „Nemáme co ztratit, takže to domácím jedeme co nejvíc znepříjemn­it.“Plzeň zatím doma vyhrála všechny zápasy a zvládla i včerejší souboj, který byl odložený kvůli nedávné chřipkové epidemii.

Jestli jste si mysleli, že nemoc ligového vládce přibrzdí, pak to byl chybný úsudek. Plzeň se dál žene do útoku, pálí a kope jeden roh za druhým. Slavii sevřela do kleští. Za úvodní čtvrthodin­u měla čtyři šance. Procházka pálil prudce do Berkovce, Hubníkova dorážka z půl metru trefila brankářovu dlaň, Mahmutovič neproměnil sólový nájezd a za chvíli se bosenský útočník chytal za hlavu znovu, protože hlavičkova­l do tyče.

Slavia měla jednu šanci

„Kluci měli zápas pod kontrolou. Bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme gólu,“řekl hrdina večera Jan Holenda.

Když už se Mahmutovič běžel radovat, gólovou euforii mu zkazili rozhodčí, kteří mu kvůli ofsajdu vzali dva góly. Právě Mahmutovič, zimní posila z Teplic, měl být na jaře největší plzeňskou zbraní, jenže v koncovce se trápí. Fanoušci sice zůstávali trpěliví a v kotli zpívali, ovšem Mahmutovič je netěšil. Ani nadějná hlavička v 57. minutě netrefila branku.

Zlatého gólu se Plzeň dočkala až poté. Mahmutovič­ův náhradník Holenda se v pádu položil do geniálního centru od Limberskéh­o a hlavičkova­l křižně k tyči. Tentokrát Plzni k vítězství nepomohly penalty ani šťastné odrazy, ale silná lavička.

A hosté? Měli jen jednu šanci a pár náznaků. Nejlepší ligový střelec Škoda se neprosadil, přesto se už dnes může dočkat dodatečné nominace do reprezenta­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia