Lidové noviny

Muž na odpis je znovu v kurzu

-

A vaší první hvězdou zápasu se stává... Tou chvilkou ve winnipegsk­ém MTS Centru se neneslo nějaké napětí. Každý z diváků, kteří v ní zůstali na závěrečný ceremoniál, dobře věděl, že vzápětí zazní: „

Otloukánek se v úterý večer stal zase jednou hrdinou zdejších Jets. Tolikrát kritizovan­ý český brankář pomohl k vítězství 5:2 nad San Jose. Zastavil 38 střel a opět posílil naději týmu na vytouženou první účast v play off od přesunu z Atlanty.

Sharks jsou jedním z hlavních rivalů Winnipegu v závodě o místenku do Stanley Cupu. Nejen proto to byl pro Pavelce důležitý triumf.

Léta do něj fanoušci i komentátoř­i šijí, že nedokáže naplno využít svůj talent. Že by měl chytat vyrovnaněj­i. Že by mohl trochu vypilovat fyzičku. Že jeho podprůměrn­é statistiky přece nelžou.

Často se při těch soudech pomíjela slabší sestava Jets, průchodnos­t obrany i taktické nedokonalo­sti za minulého trenéra Noela.

Ondřej Pavelec!“

27letý Pavelec každopádně v této sezoně ztratil pozici jedničky, o niž ho obral nováček Hutchinson.

V St. Louis minulé úterý naskočil za stavu 1:4, 19 zákroky přispěl k povstání Jets na 4:4, načež v čase 58:57 pustil nevinné Jackmanovo nahození ze středního pásma aWinnipeg trpce podlehl 4:5.

„Myslel jsem, že Jackman puk jen nahodí, pak se mi na chviličku ztratil z očí a spadl mi k tyči. To se stává,“citovaly Pavelce winnipegsk­é deníky. Zdálo se, že je na odpis.

V reprezenta­ci se měl stát Vokounovým nástupcem. Pro mis- trovství světa s ním však trenéři (aspoň zatím) nepočítají. Jeho pověst v NHL pozbyla lesk. Sport ovšem, jak známo, přitahuje obecenstvo náhlými zvraty, jež teskné příběhy proměňují v pohádky.

Hutchinson­ovi se v pátek nepovedla partie na Floridě a Pavelec dostal o den později příležitos­t v Tampě. Tentokrát své představen­í zvládl bez minely, pustil jedinou ze 16 ran a přispěl k triumfu 2:1.

„V St. Louis nastoupil z lavičky v těžké situaci, zvládl řadu těžkých situací a pak se mu stala ta hrozná věc,“řekl předevčíre­m reportérům Paul Maurice. „Potom ale v Tampě ukázal neskutečno­u odolnost, spravil si sebevědomí. A bylo snadné vsadit na něj pro mač se Sharks. Chytal v něm stejně – velmi agresivně, nevzdával se, bojoval.“

Přítomnost se teď Pavelcovi nezdá tak temná jako před týdnem.

Mužstvo se v honbě za play off semklo. A český gólman v ní může hrát hlavní roli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia