Lidové noviny

Poljarnaja spolkla české miliardy

-

kové předpoklád­ané investice deseti miliard. Už rok a půl stavba za polárním kruhem v Salechardu stojí.

České straně v projektu váznou miliardy korun. O pomoc při řešení pohledávky o víkendu požádal prezident Miloš Zeman při návštěvě Ruska prezidenta Vladimira Putina.

Rusové neplatí

Investor, kterým je velká korporace Ural průmyslový – Ural polární, založená pěti uralskými regiony společně s ruskými firmami, dluží české straně pět miliard korun. Úvěr na financován­í poskytla Česká exportní banka (ČEB), která podle informací LN zastavi- la penězovod na sever Ruska kvůli porušení podmínek úvěrové smlouvy. Podle některých spekulací došlo k neshodám mezi podílníky investorsk­é firmy.

Projekt elektrárny Salechard se tak stal jedním ze čtyř, jejichž úvěry v celkové hodnotě 15 miliard korun ČEB loni přesunula mezi ohrožené.

Miloš Zeman se teď snaží využít situace a svého příznivého přijetí Putinem k tomu, aby se ruský vládce zasadil o obnovení financován­í. Tedy přesněji plnění smlouvy ze strany ruského investora.

„Pokládám za přirozenou povinnost českého prezidenta hájit zájmy České republiky, i když ně- kteří pitomečci nechtějí pochopit, že pět miliard je docela důležitá částka, a snaží se mě od cesty do Moskvy odvrátit,“citovala Zemana agentura ČTK. Putin prý Česku pomoc se selechards­kou pohledávko­u přislíbil.

Uralský plán

O nemalé peníze, řádově desítky milionů korun, přichází i dodavatel stavby společnost PSG. Rostou jí náklady na zakonzervo­vání, udržování a hlídání stavby.

„Stavba nepokračuj­e a nevíme, kdy a zda vůbec pokračovat bude. Máme velký zájem na tom, aby se situace co nejdříve vyřešila,“uvedl na adresu váznoucí zakázky generální ředitel PSG To- máš Krones. Elektrárna Poljarnaja o výkonu 268 megawattů má kromě výroby elektřiny zásobovat teplem celé město Salechard. Je ale jen jednou součástí gigantické­ho plánu rozvoje severní části Uralu, do kterého patří i stavba dalších elektráren, silnic, železnic. To vše s cílem zlepšit přístup k tamním zdrojům nerostného bohatství včetně zásob plynu a ropy

Příběh elektrárny Poljarnaja není ojedinělý.

Mezi problemati­cké česko-ruské projekty řadí ČEB ještě úvěr na elektrárnu Kurganskaj­a, stavěnou také firmou PSG, závod Kalevala budovaný jihlavskou PSJ a dodávky brněnské Alty pro Uralvagonz­avod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia