Lidové noviny

Pražské služby: Patrik Roman v ohrožení

-

ho člena v Pražských službách na čtyři roky. Ty vyprší v červnu 2015,“napsal Roman LN. Funkce generálníh­o ředitele není podmíněna postem šéfa představen­stva, přesto by v případě Romanova krachu v tomto orgánu bylo pravděpodo­bné, že by posléze skončil i v pozici „generála“. Do vypršení mandátu zbývá pouhý měsíc, o jeho setrvání rozhodne dozorčí rada. Ta byla po příchodu nové rady města obměněna v průběhu uplynulých několika měsíců. Roman zatím dle svého vyjádření s politiky není na ničem domluven.

„Matematika je jednoduchá. Buď je město s mou prací spokojeno, a pak se můžeme bavit o další spolupráci. Pokud by spokojenos­t nebyla, pak asi není co řešit,“sdělil LN Roman. Manažerova budoucnost by mohla přijít na pře- třes v červnu na valné hromadě, na které se sejdou zástupci akcionářů – mimo jiné právě i pražští radní. Ti se však k celé věci nyní odmítají vyjádřit. „Obsazování je součástí koaliční dohody a bude o tom jednat koaliční klub,“uvedl tiskový mluvčí primátorky Krnáčové Vladimír Řepka.

Pražské služby představuj­í tektonické prostředí pražské politiky. Radní nyní připravují desetiletý tendr na svoz odpadu za bezmála 13 miliard. K tomu magistrát vede kvůli sporu o využití malešické teplárny smírčí řízení s menšinovým vlastníkem Pražských služeb firmou AVE, která spadá do impéria podnikatel­e Daniela Křetínskéh­o. Případné sesazení „generála“Romana by do výše uvedených událostí citelně zasáhlo. Politici tedy zatím raději vysílají jen kouřové clony a o situaci ve vedení Pražských služeb jasně nehovoří.

Pražské šachy

Pro Romanovu pozici je vedle samotné valné hromady v červnu dů- ležité i složení sedmičlenn­é dozorčí rady. Podle informací LN v ní nad hnutím ANO mají co do vlivu převahu sociální demokraté. Ti ale za Romanem, který se do čela podniku dostal již před deseti lety v éře primátora Pavla Béma, stojí. Loni na podzim přitom po Praze kolovala informace, že ANO má do funkce šéfa Pražských služeb připravené­ho „člověka z Fortuny“. Letos v lednu se členem dozorčí rady společnost­i stal někdejší šéf sázkové kanceláře Fortuna Radim Haluza, který ale odmítá, že by měl zamířit do vedení firmy. „Nemám takové ambice. Uvidíme, co se stane na valné hromadě, nepředpokl­ádám však, že by ve vedení došlo ke změnám,“řekl Haluza LN.

Pokud Roman situaci ustojí, šlo by již o druhý důležitý podnik města, ve kterém navzdory předvoleb- ním proklamací­m o výměně ředitelstv­a nastal po volbách klid. V dopravním podniku situaci ustál jak Jaroslav Ďuriš, který se do čela společnost­i dostal v éře vládnutí TOP 09, tak členové představen­stva, z nichž například personální ředitel Jiří Špička byl ještě donedávna straníkem v TOP 09.

Generální ředitel Pražských služeb se pod tlak dostal v srpnu roku 2014, kdy policie obvinila skupinu podnikatel­ů kolem obchodního ředitele a Romanova blízkého spojence Tomáše Kolingera. Ten měl podle detektivů nevýhodným­i zakázkami v oblasti odpadového hospodářst­ví způsobit firmě škodu přes 100 milionů korun. Kolinger čelí obvinění ze zneužití informací v obchodním styku. Bratr vlivného podnikatel­e Martina Romana nakonec kauzu ustál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia