Lidové noviny

Vzít zbrojní průkaz má být snazší

-

oprávnění realizovat zajištění zbraní (anebo odnětí zbraní v případě pozbytí zbrojního průkazu). Policie především nemůže za účelem zajištění zbrojního průkazu a zejména zbraní vstoupit do obydlí jejich držitele,“stěžují si navrhovate­lé na aktuální stav. Popisují současnou situaci, kdy policisté nemohou reálně sebrat zbraň a průkaz člověku, který už na ně nemá nárok.

Kdyby byla novela zákona přijata, policisté by od roku 2017 nemuseli čekat na úřední rozhodnutí amohli by člověku, který je duševně nemocný, zbraň okamžitě odebrat. Pokud by nespolupra­coval, mohli by ji zabavit i přímo v jeho bytě a proti jeho vůli.

Ačkoli by změna mohla začít platit až za dva roky, už nyní vyvolává bouřlivou diskusi. Zatímco někteří ji jednoznačn­ě vítají, kritici mají výhrady zejména k možnosti vstoupit do obydlí majitele zbraně.

„Myslím, že je to dobrý trend, v takovém případě není nad čím váhat. Budeme muset ještě vymyslet, jak vyřešit tu část s vniknutím do bydliště – pokud by osoba nespolupra­covala – tak, aby to nebylo protiústav­ní,“uvedl Roman Váňa (ČSSD), člen sněmovního bezpečnost­ního výboru. Podle jeho stranickéh­o kolegy z výboru však nebude snadné posoudit, komu by měla být zbraň odebrána. „Návrh beru jako určité pokusy v reakci na Uherský Brod. Myslím si, že jde o věc, která bude zasluhovat podrobnějš­í diskusi, protože stav, kdy je člověk duševně nemocný, je stavem, který musíme nutně identifiko­vat. Na první pohled to tak úplně jednoduché nebude,“uvedl Václav Klučka.

Naopak podle psychologa Jindřicha Vaňka, který posuzuje duševní způsobilos­ti v souvislost­i s vydáním nebo prodloužen­ím zbrojního průkazu, je změna naprosto v pořádku a souhlasí s ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia