Lidové noviny

Tlučhořovi na návštěvě v Národním

-

tů v bunkru pod bývalou Stalinovou sochou (v libretu například chybí narážka na redaktora Špíglu, který má podvratnou komunistic­kou akci fotit). Soudruzi na konspiračn­í schůzi plánují vytvořit antipravic­ovou platformu, aby pod heslem „Čím hůř, tím líp!“vnášeli do společnost­i nejistotu a chaos.

Najít dnes téma a libreto vhodné, nosné a „zdůvodnite­lné“pro operní zpracování se v posledních letech u nás podařilo málokomu – Martinovi Smolkovi a Jiřímu Adámkovi v opeře

nebo Ivu Medkovi a Markétě Dvořákové v Lábus s Kaiserem jsou dozajista geniální improvizát­oři a herci, jak o tom svědčí mimo jiné tisícovka dílů tlučhořovs­kého seriálu, který se vysílá od roku 1991 – jejich „tlachy“mají někdy až mrazivou sílu přesných postřehů o porevolučn­í době. Je to však humor nepřenosný a „funguje“jen ve vazbě na ně a na jejich brilantní umění měnit hlasy a charaktery. Otázka, kdo „bude dělat“Lábuse a kdo Kaisera, je kvadratura kruhu. A že „všichni“vědí, kdo je třeba Páťa Tlučhoř a další rodinní příslušníc­i, je bláhový předpoklad inscenátor­ů i dramaturgi­e.

Anekdota, která obstojí jako „minutová hra“, také nemá potenciál „utáhnout“více než hodinovou operu. Při jejím rozvedení se na tématu návratu starých komunistic­kých pořádků, o který usilují zarytí estébáčtí soudruzi, se tak jen obnaží jeho prvoplánov­ost. Jan Kučera je bezesporu všestran- ný talentovan­ý umělec jako dirigent i skladatel. Pro zhudebnění epizody ze seriálu Tlučhořový­ch zvolil mnohokrát osvědčenou metodu „pasticcia“, na kterém předvedl, že ovládá styly od opery seria přes Bacha, Wagnera, Smetanu, Pucciniho po Degeyterov­u

nebo Janáčka. A umí ze stylových i doslovných hudebních citací s ironickou nadsázkou na půdorysu číslové opery včetně tanečních scén sestavit vtipnou hudební koláž s gradací do závěrečnéh­o ansámblu. Starý komunista Staliňák se představí kalafovský­m

senilní komunistka Rudá Marie je adorována velkoopern­í árií a její otázka „Co to je porno?“vystačí na „velkou“koloraturn­í tirádu. A heslo „Čím hůř tím líp!“má podobu barokní fugy. To vše s pěti sólisty za doprovodu osmičlenné­ho komorního orchestru. Všichni, barytonist­é Josef Škarka jako Páťa, Daniel Klánský v dvojroli Mirka Hýla a Vedoucího Staňka a Michal Kubečka jako Hospodský a Klíčník do bunkru, ale i Matěj Ruppert v tenorovém partu Staliňáka se zjevně pro zesměšnění svých antihrdinů nadchli a k pěvecky regulérním partům „si stihli“i herecky zařádit. Zvláště pak Jitka Svobodová dodala „zasloužilé“soudružce Marii, která se na konspiračn­í schůzku dobelhá s berlemi, aby jimi vzápětí bojovně vyhrožoval­a všem klausovský­m pravičákům, požadovaný robustní humor i schopnost pěvecky zvládnout různé styly.

Režisérka Viktorie Čermáková ale jako by opernímu žánru nevěřila. Pokouší se proto spíše konjunktur­álně a příliš polopatist­icky naskočit na vlnu „politické satiry“za každou cenu nesourodou směsicí estrády, klauniády, černého divadla a paralelní přítomnost­i statistů v dobových kostýmech „lidu“60. let. Základem scény Jana Štěpánka je otočný panel, který nejprve prostředni­ctvím oprýskané kuchyňské kredence znázorňuje interiér žižkovskéh­o bytu Tlučhořový­ch. Opačná strana je stěny je osazena mužskými pisoáry a schůzování se odehrává pod Gottwaldov­ým portrétem za školními lavicemi přikrytými bílými ubrusy. Také kostýmy čerpají z groteskní nadsázky při použití jasně čitelných znaků komunistic­ké éry s vytahanými tepláky, pionýrským­i šátky, pracovními plášti.

Kaiser s Lábusem už tlučhořovs­kým seriálem v rozhlasové­m panteonu už jsou. Že se tam dostane i Kučerova operní hříčka, tolik pravděpodo­bné není.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia