Lidové noviny

Likérka Fruko posiluje v prodeji vína

-

tel Fruka, které „bublinky“vyváží prostředni­ctvím svého majoritníh­o akcionáře, ruské společnost­i Ladoga.

Rusové získali většinový podíl ve Fruku v roce 2013 a hned začala i příprava na pořízení linky na stáčení a sycení vína, které likérka nakupuje od italského partnera. Víno vystřídalo program výroby sirupů, které tvořily do té doby nemalý podíl na tržbách, ale jejichž produkci nový akcionář ukončil.

Investice ve výši 55 milionů korun umožnila rozjet výrobu perlivého vína ve velkém. Likérka vyrobeným objemem předčila i dosavadníh­o lídra domácího trhu skupinu Bohemia sekt. Ta loni u nás vyrobila přes 10 milionů lahví klasických sektů (kvasí v tancích nebo lahvích) a vedle toho dva miliony lahví v kategorii, do které patří i víno z Fruka, tedy oxidem uhličitým syceného perlivého vína, a šumivých nápojů – značek, jako jsou Frizzante nebo Avanti.

Významným dovozcem sektů, perlivého vína a šumivých nápojů je u nás polská skupina Soare sekt, která v Česku prodává značky jako například Moscato a Dorato.

Vinařský program Fruka tvoří zatím 30 procent z celkových tržeb, které loni dosáhly na 407 milionů korun. Fruko ale připravuje kromě perlivého vína také projekt stáčení klasických tichých vín (ve druhé polovině letošního roku) a podíl z prodeje všech vín na celkových tržbách postupně poroste.

Vlastník Fruka, ruská Ladoga, vychází z trendu rostoucího zá- jmu o „bublinky“na mateřském ruském trhu. I z toho důvodu Nejedlý počítá, že export do Ruska bude i v příštích letech tvořit naprostou většinu z vína vyrobeného v Jindřichov­ě Hradci. „Ohrozit by tam mohla naše prodeje jen nějaká politicky vyhrocená situace nebo rozšíření současného embarga na vývoz z Evropské unie. Ale věřím, že k tomu nedojde,“doufá Nejedlý.

Bohemia sekt kromě vína, které je nosným a původním programem tohoto vinařského uskupení, prodává také lihoviny. Jednička českého prodeje sektů vstoupila na trh lihovin před devíti lety, kdy převzala od společnost­i V&S výrobu značek, jako jsou Pražská vodka nebo Dynybyl.

Perlivá vína a šumivé nápoje představuj­í jenmenší část produk- ce Bohemia sektu. „V Česku kategorie těchto sycených nápojů a vín klesá, roste spíš prodej klasických sektů,“říká marketingo­vý ředitel společnost­i Martin Fousek.

Jeho tvrzení dokládá i výzkum společnost­i AC Nielsen na českém trhu za loňský duben až letošní březen. V restaurací­ch a barech se tato oxidem sycená vína a nápoje prakticky vůbec neprodávaj­í a v obchodech klesl objem jejich prodeje meziročně o téměř 11 procent. Na druhé straně prodej klasických sektů vzrostl o jedno procento.

Důvodů může být víc. Cena tohoto druhu vína mírně vzrostla. A čeští zákazníci podle Fouska stále víc rozlišují a preferují klasické sekty jako kvalitnějš­í produkty. Přestože jsou dražší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia